Pol Henrid (engl. Paul Henreid; rođen kao Paul Georg Julijus Hernrajd Riter fon Vasel-Valdingau, 10. januar 190829. mart 1992) je bio austrijsko-američki filmski glumac i režiser.

Pol Henrid
Pol Henrid kao Džeri u filmu Na raskršću (1942)
Biografske informacije
RođenjePaul Henreid
10. januar 1908.
Trst, Friuli-Venecija-Đulija
Smrt29. mart 1992.
Santa Monika, Kalifornija
SupružnikElizabeta Gluk

Biografija uredi

Bio je sin uglednog austrijskog bankara i aristokrate. Studirao je glumu u Beču i nastupao u predstavama Maksa Rajnharda. Preselio se u Britaniju 1935. godine, a 1940. i u SAD, čije je državljanstvo dobio šest godina kasnije. Najpoznatije uloge ostvario je u filmovima Kazablanka (igrao Viktora Lasla) i Na raskršću, pored svoje prijateljice Beti Dejvis, gde je ostao upamćen po kultnoj sceni u kojoj pali dve cigarete pa jednu daje njoj. Henrid je režirao šest filmova, od kojih je najpoznatiji triler Ko je sahranjen u mom grobu?, gde je glavnu ulogu poverio Dejvisovoj. Pred kraj karijere je glumio u filmu Luda iz Šaljoa, pored Ketrin Hepbern i Jula Brinera.

Sa suprugom Elizabetom Gluk dobio je dve ćerke, a umro je od upale pluća 1992. godine. Navodno je sahranjen sa pismom jedne obožavateljke iz perioda kada uopšte nije bio poznat, i koje mu je zbog toga jako značilo. Na Holivudskoj stazi slavnih dobio je dve zvezde – jednu za film, a drugu za televiziju.

Spoljašnje veze uredi