Paul Henning (16. septembar, 191125. mart 2005) bio je američki producent i scenarist. Najpoznatiji je kao tvorac popularnog televizijskog sitkoma The Beverly Hillbillies.

Paul Henning
Rođen/a (1911-09-16)16. 9. 1911.
Independence, Missouri, SAD
Umro/la 25. 3. 2005. (dob: 93)
Burbank, Kalifornija, SAD
Suprug/a/e/zi Ruth Henning

Henning se rodio i odrastao na farmi, a kao tinejdžer je radio u lokalnoj apoteci. Tamo je upoznao budućeg predsjednika Harryja Trumana, koji ga je potakao da studira pravo. Usprkos toga što je pohađao predavanja na Pravnom fakultetu u Kansas Cityju, Henning se odlučio posvetiti pjevačkoj karijeri, te se zaposlio na radio-stanici KMBZ. Ona, međutim, nije imala novaca za pisce tekstova između pjesama, te je Henning obavljao taj posao.[1] Ubrzo je otkrio da mu to ide bolje nego pjevanje, te se preselio u Hollywood kako bi radio kao scenarist. Specijalizirao se za rad na televiziji, a poslije je postao tvorac TV-serije The Bob Cummings Show.

Henning je The Beverly Hillbillies, djelomično inspiriranu životnim iskustvima odnosno ličnostima koje je upoznao u mladosti, započeo 1962. godine, a uspjeh serije mu je omogućio da TV-kuća CBS počne s emitiranjem još dvije humorističke serije s ruralnom tematikom - Green Acres i Petticoat Junction. U potonjoj je nastupala i njegova kći Linda Kaye.

Reference uredi

Eksterni linkovi uredi