Power metal

(Preusmjereno sa stranice Pauer metal)

Power metal je jedan od stilova metal glazbe. Razvio se sredinom 80-ih godina 20. stoljeća u Njemačkoj i Skandinaviji. Glavna karakteristika pjesama je melodičnost, a stihovi se temelje na znanstevnoj fantastici, mitovima, fantastici i povijesnim temama.

Instrumenti uredi

  • Električne gitare (obično dvije, od kojih jedna svira melodiju a druga pratnju)
  • Bas
  • Bubnjevi
  • Klavijature (nemaju ih svi bandovi)

Karakteristike uredi

Power metal je brza, glasna i energična glazba. bendovi imaju "čistog" vokala, za razliku od Death metal bandova koji imaju guturalnog vokala. Vokali običavaju pjevati u falsetu, po uzoru na Brucea Dickinsona (Iron Maiden) i Roba Halforda (Judas Priest). Neki od pjevača, kao npr. Hansi Kürsch (Blind Guardian) snimaju višeslojne vokalne dionice, po uzoru na Queen.

Gitaristi i basisti sviraju kratke i brze note, dok se akordi mijenjaju prilično sporo, jednom po taktu, ili čak rjeđe. Također, brze i zahtjevne gitarske solaže su vrlo česta pojava. Kod nekih bendova se javljaju klavijature, koje mogu imati solo dionice, ali obično popunjavaju atmosferu. U power metalu velik broj bendova ima klavijature (Stratovarius, Sonata Arctica, Masterplan...), dok neki bendovi (Rhapsody, Angra) imaju i simfoničnih elemenata.

U Power Metalu bubnjari koriste duplu bas pedalu i različite setove činela. Bubnjevi se sviraju pretežito velikom brzinom ritmičkog momenta

Bendovi uredi

Ostale vrste metala uredi