Patuljasti lemuri

Patuljasti lemuri (Cheirogaleidae) su porodica iz reda primata. Ranije su patuljasti lemuri smatrani potporodicom lemura, dok se danas smatra da su samostalna porodica koja ima ,trenutno, 23 vrste svrstane u 5 rodova.

Patuljasti lemuri
Katzenmaki (Chirogaleus furcifer).png
Phaner furcifer
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Podred: Strepsirrhini
Infrared: Lemuriformes
Natporodica: Cheirogaleoidea
Gray, 1873.
Porodica: Cheirogaleidae
Gray, 1873.

RasprostranjenostUredi

Sve vrste ove porodice žive samo na Madagaskaru.

OpisUredi

Patuljasti lemuri su mali, teški su od 200 do 300 grama, i među najmanjim su primatima uopće. Imaju dugo, meko krzno. Gornja im je strana sivo smeđa do crvenkasta, dok su s donje strane, naprotiv, svijetli. Krzno nema puno šara. Tipično za ovu porodicu su uske uške i velike oči koje su smještene jedno blizu drugog, kao i duge zadnje noge. Kao svi Strepsirrhini, i oni imaju tipičnu kandžicu na drugom prstu zadnjih nogu. Dužina tijela im se kreće od 13 do 28 cm, dok im je rep vrlo dug, ponekad jedan i pol puta dug kao tijelo.

Način životaUredi

Patuljasti lemuri su noćne životinje. Izvrsni su penjači, a mogu i vrlo daleko skakati, balansirajući pri tome repom. Ako siđu na tlo, što se rijetko događa, zbog svojih dugih nogu kreću se skakutanjem. Dan provode u dupljama stabala ili u gnijezdima koja sami grade. Patuljasti lemuri su monogamni i kao par žive sa svojim mladuncima iz zadnjih jednu do dvije godine. Neke vrste skupljaju zalihe masnoće na zadnjim nogama i na korijenu repa, a u vrijeme vrućih sušnih mjeseci zapadaju u "sušni san".

HranaUredi

Sve vrste ove porodice su svežderi. Hrane se voćem, cvijećem i lišćem (ponekad i nektarom), kao i kukcima, paucima i malim kralježnjacima.

RazmnožavanjeUredi

Ženke imaju najčešće tri para sisa. Nakon 60 dana skotnosti, donose na svijet jedno do četvoro (najčešće dva ili tri) mladunca. Nakon pet do šest tjedana mladunci prestaju sisati, a pred kraj prve ili tijekom druge godine godine postaju spolno zreli. Pod ljudskom skrbi, doživljavaju do 15 godina dok im je očekivani životni vijek u prirodi vjerojatno kraći.

UgroženostUredi

U prirodne neprijatelje patuljastih lemura spadaju sovovke i madagaskarski prstenastorepi mungos iz porodice Viverridae. Za ove životinje je danas najveća opasnost krčenje šuma koje su njihova prirodna staništa. Možda su preživjeli još samo u zaštićenim područjima.

RodoviUredi

Porodica se dijeli na pet rodova s 23 vrste:

  • Cheirogaleus, sedam vrsta,
  • Allocebus trichotis,
  • Microcebus, devet vrsta,
  • Mirza, dvije vrste,
  • Phaner, četiri vrste.


 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Cheirogaleidae
 Wikivrste imaju podatke o: Patuljasti lemuri