German II Carigradski

(Preusmjereno sa stranice Patrijarh German II Carigradski)

German II Nauplije (grčki: Γερμανός Β΄ Ναύπλιος; ? - jun 1240) bio je vaseljenski patrijarh Carigrada koji je stolovao u Nikeji od 1223. do smrti.

Rođen je u Anaplu, selu u blizini Carigrada (današnji Arnavutköy u Istanbulu). Za vrijeme Četvrtog križarskog rata, odnosno pada Carigrada je služio kao đakon u Aja Sofiji.

Na mjesto patrijarha ga je imenovao nikejski car Jovan III Duka Vatac. Iskazao se kao izuzetno sposoban administrator i državnik, odnosno koristan saveznik cara. Prije svega je nastojao uspostaviti jedinstvo među pravoslavnim svećenstvom, koje se podijelilo na pristaše raznih država-nasljednica Bizantskog Carstva. Najdugotrajniji je spor imao sa epirskim svećenicima koji su podržavali Epirsku Despotovinu, a posebno ohridskim arhiepiskopom Dimitrijem Homatijanom, koji je okrunio Teodora Komnena Duku za cara u Solunu. Poraz Epiraca u bitke kod Klokotnice 1230. je, međutim, omogućio Germanu da ponovno uspostavi svoj autoritet, pri čemu je i lično pohodio zapadne oblasti.

German se pokazao izuzetno pragmatičnim u odnosu prema Bugarskoj, kojoj je 1235. priznao autokefalnost tamošnje crkve i tako okončao njenu dotadašnju podređenost rimskom papi.

German je prije toga nastojao postići pomirenje i sa samim papom, odnosno okončati Veliku šizmu. Godine 1232. je papi kao posrednike poslao grupu franjevaca, predloživši sazivanje ekumenskog sabora koji bi doveo do ponovno ujedinjena katolika i pravoslavaca. Godine 1234. je u Nikeju došla delegacija dominikanaca, ali se morala povući nakon što su njihovi stavovi izazvali burnu reakciju među lokalnim pravoslavnim svećenstvom.

Izvori uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

Pravoslavne crkvene titule
Prethodi:
Manojlo I
vaseljenski patrijarh Carigrada
u egzilu u Nikeji

1223–1240
Slijedi:
Metodije II