Pasażerka

(Preusmjereno sa Passenger (1963 film))
Pasażerka
Režija Andrzej Munk
Witold Lesiewicz
Scenario Zofia Posmysz
Andrzej Munk
Predložak Pasażerka z kabiny 45; autor:
Zofia Posmysz
Uloge Aleksandra Śląska
Anna Ciepielewska
Muzika Tadeusz Baird
Fotografija Krzysztof Winiewicz
Montaža Zofia Dwornik
Studio Zespół Filmowy Kamera
Datum(i) premijere
20. septembar 1963 (1963-09-20)
Trajanje 62 min.
Zemlja  Poljska
Jezik poljski

Pasażerka (sh. Putnica) je poljski crno-bijeli igrano-dokumentarni film snimljen 1963. u režiji Andrzeja Munka i Witolda Lesiewicza, a koji se smatra jednim od najpoznatijih i najboljih nedovršenih filmova svih vremena.

Originalno je sniman kao igrani film, odnosno kao adaptacija radio drame Pasażerka z kabiny 45 Zofije Posmysz, dijelom inspirirane autoričinim iskustvima zatvorenice u nacističkom logoru Auschwitz. Naslovni lik, koga tumači Aleksandra Śląska, je Liza, supruga zapadnonjemačkog diplomata, koja je svom mužu zatajila svoju esesovsku prošlost, odnosno službu čuvarice u ženskom dijelu Auschwitza. Radnja prikazuje kako, dok zajedno sa mužem putuje na putničkom brodu preko Atlantika, među putnicima zamijeti ženu koja bi mogla biti Marta (čiji lik tumači Anna Ciepelewska), jedna od njenih zatvorenica.

Andrzej Munk je, nedugo nakon što je snimao dio scena na prostoru stvarnog Auschwitza, 20. septembra 1960. godine poginuo u prometnoj nesreći. Tako je film ostao nedovršen. Grupa njegovih suradnika na čelu sa Witoldom Lesiewiczom odlučila "rekonstruirati" njegov film u obliku dokumentarca koristeći fotografije i naraciju. Tako dovršeni film je svoju premijeru imao 1963. godine. Godinu dana kasnije je prikazan na Kanskom festivalu gdje je osvojio Nagradu FIPRESCI.

Vanjske vezeUredi