Pasażerka (sh. Putnica) je poljski crno-bijeli igrano-dokumentarni film snimljen 1963. u režiji Andrzeja Munka i Witolda Lesiewicza, a koji se smatra jednim od najpoznatijih i najboljih nedovršenih filmova svih vremena.

Pasażerka
RežijaAndrzej Munk
Witold Lesiewicz
ScenarioZofia Posmysz
Andrzej Munk
PredložakPasażerka z kabiny 45; autor:
Zofia Posmysz
UlogeAleksandra Śląska
Anna Ciepielewska
MuzikaTadeusz Baird
FotografijaKrzysztof Winiewicz
MontažaZofia Dwornik
StudioZespół Filmowy Kamera
Datum(i) premijere
20. 9. 1963 (1963-09-20)
Trajanje62 min.
Zemlja Poljska
Jezikpoljski

Originalno je sniman kao igrani film, odnosno kao adaptacija radio drame Pasażerka z kabiny 45 Zofije Posmysz, dijelom inspirirane autoričinim iskustvima zatvorenice u nacističkom logoru Auschwitz. Naslovni lik, koga tumači Aleksandra Śląska, je Liza, supruga zapadnonjemačkog diplomata, koja je svom mužu zatajila svoju esesovsku prošlost, odnosno službu čuvarice u ženskom dijelu Auschwitza. Radnja prikazuje kako, dok zajedno sa mužem putuje na putničkom brodu preko Atlantika, među putnicima zamijeti ženu koja bi mogla biti Marta (čiji lik tumači Anna Ciepelewska), jedna od njenih zatvorenica.

Andrzej Munk je, nedugo nakon što je snimao dio scena na prostoru stvarnog Auschwitza, 20. septembra 1960. godine poginuo u prometnoj nesreći. Tako je film ostao nedovršen. Grupa njegovih suradnika na čelu sa Witoldom Lesiewiczom odlučila "rekonstruirati" njegov film u obliku dokumentarca koristeći fotografije i naraciju. Tako dovršeni film je svoju premijeru imao 1963. godine. Godinu dana kasnije je prikazan na Kanskom festivalu gdje je osvojio Nagradu FIPRESCI.

Vanjske veze uredi