Parlament Saamija u Norveškoj

Parlament Saamija u Norveškoj (Norveški jezik: Sametinget, Sjeverni Saami: Sámediggi, Lule Saami: Sámedigge, Južni Saami: Saemiedigkie) je tijelo predstavničke demokracije naroda Saami u Norveškoj koje djeluje kao jedna od institucija kojom se ostvaruje kulturna autonomija ovoga naroda. Parlament je sa radom započeo 9. oktobra 1989. godine, a u njemu sjedi 39 zastupnika koji se biraju u 7 izbornih jedinica.

Parlament Saamija u Norveškoj
Sámediggi
Sámedigge
Saemiedigkie
Sametinget
svečano otvorenje nove zgrade parlamenta 2000.
Struktura
Broj zastupnika39
Duljina mandata4 godine
Mjesto zasjedanja
Norveška, Kárášjohka, Finnmark
Web-stranica
Sametinget

Historija uredi

 
zgrada parlamenta
 
parlamentarna biblioteka

1964. osnovano je Norveško vijeće Saamija sa zadatkom da odgovori na izazove sa kojim se suočava ova grupa. Članove vijeća imenovale su državne vlasti. Naknadno je ovo tijelo zamijenjeno današnjim parlamentom.

1978. norveška je državna agencija zadužena za vodne resurse i energetiku objavila plan za izgradnju brane i hidroelekrtane koja bi stvorila umjetno jezero i potopila saamijsko selo Máze. Ovaj je plan naišao na snažan otpor među ovom etničkom grupom i doveo do Altanske kontroverze (po istoimenoj rijeci Alta) u kojoj su Saamiji fizički onemogućavali izgradnju brane, a naknadni deklasificirani dokumenti su pokazali da su norveške vlasti razmatrale vojno rješenje krize.[1]

Kao rezultat ovih događaja, norveška je vlada 1980. i 1981. održala sastanke sa Norveškom asocijacijom Saamija, Saamijskom asocijacijom uzgajivača jelena u Norveškoj i Norveškim vijećem Saamija. Ovi su sastanci rezultirali osnivanjem vijeća koje je trebalo raspraviti kulturne izazove sa kojima se ovaj narod suočava i Saamijski pravni komitet koji je trebao odgovoriti na pravne izazove zajednice. Saamijski pravni komitet naknadno je predložio osnivanje demokratski izabranog tijela ovu zajednicu, što je za rezultat imalo usvajanje Saamijskog zakona 1987. Ova je promjena izazvala i izmjene Norveškog ustava 1988. godine i donošenje Zakona za Finnmark 2005. godine.[2]

Saamijski zakon povjerio je dio ovlasti Parlamenta Norveške Saamijskom parlamentu, a te su odredbe stupile na snagu 24. februara 1989. Prvo zasjedanje parlamenta započeto je 9. oktobra 1989. i otvorio ga je kralj Olav V.

Vidi još uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi