Pariška komuna (Francuska revolucija)

(Preusmjereno sa stranice Pariska komuna (Francuska revolucija))

Pariska komuna (fr. Commune de Paris) naziv je za vladu Prve francuske republike od 1792. do 1795. godine. Formirali su je Maksimilijan Robespjer i Žan Pol Mara avgusta 1792. godine, neposredno pred pad Monarhije, a ukinuo je Komitet javnog spasa 1794. godine nakon pobune ebertovaca.

Komuna uredi

Robespjer i Mara su se stavili na čelo naroda i obrazovali tajni direktorijum. Oni su pripremali ustanak. Zemlja je bila svesna da je za pobedu revolucije potrebno zbaciti monarhiju. 9. avgusta predstavnici 48 pariskih sekcija obrazovali su revolucionarnu Parisku komunu. Noću između 9. i 10. avgusta počelo je zvoniti za uzbunu, a 10. avgusta narodne mase su pošle ka dvoru kralja Luja. Kraljevska porodica prebegla je u Zakonodavnu skupštinu da od nje traži zaštite. Ona je privremeno oduzela vlast kralju. Komuna je naređivala da se kralj uhapsi. Kralj Luj i kraljica Antoaneta zatvoreni su u tamnicu Templ. Tako je 10. avgusta 1792. godine narod u Francuskoj zbacio monarhiju.

Parisku komunu ukinuo je Komitet javnog spasa 1794. godine, nakon što je kaznio ebertovce. Bez obzira na to što je Komuna odbila da priđe ebertovcima, njeni članovi, a među njima i Šomet, bili su pogubljeni kao predstavnici krajnjeg terorističkog pravca. Većina članova Komune zamenjena je Robespjerovim pristalicama koje je Komitet javnog spasa postavio.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  • Istorija Novog veka - J. V. Tarle (74. i 109. strana)