Parasimpatički nervni sistem

Parasimpatički nervni sistem (PSNS) je jedan od tri dela autonomnog nervnog sistema (ANS).[1] ANS je odgovoran za regulaciju unutrašnjih organa i žlezda, što se odvija podsvesno. Parasimpatički sistem je specifično odgovoran za stimulaciju aktivnosti do kojih dolazi kada je telo u mirovanju, što obuhvata salivaciju, lakrimaciju, ordinaciju, varenje i defekaciju. Njegovo dejstvo se smatra komplementarim dejstvu drugih glavnih grana autonomnog nervnog sistema, Simpatički nervni sistem je odgovoran za stimulaciju aktivnosti vezanih [[borba-ili-bežanje respons]. Kao posledica takve relacije, dejstvo parasimpatički nervni sistem se često opisuje kao "odmor i varenje".

Parasimpatički nervni sistem
Gray839.png
Inervacija autonomnog nervnog sistema. Prikazani su simpatički i parasimpatički sistemi, u crvenoj i plavoj boji, respektivno.
Latinski Pars parasympathica divisionis autonomici systematis nervosi

Fizička lokacijaUredi

Parasimpatički nervi (PSN) su autonomne (aka "visceralni"[2][3]) grane perifernog nervnog sistema (PNS). Parasimpatička nervna vlakna proizlaze iz centralnog nervnog sistema sa S2, S3, S4 i kičmenih živaca i iz trećeg, sedmog, devetog, i desetog moždanog živca. Zbog njegove lokacije parasimpatički sistem se obično kaže da ima "kraniosakralni odliv".

ReceptoriUredi

Parasimpatički nervni sistem koristi prvenstveno acetilholin (ACh) kao svoj neurotransmiter, mada i niz peptida (kao što je holecistokinin) mogu da dejstvuju na PSNS kao neurotransmiteri.[4][5] ACh dejstvuje na dva tipa receptora, muskarinske i nikotinske holinergične receptore. Najveći deo transmisija se odvija u dva stupnja. Nakon stimulacije, preganglioni nerv oslobađa ACh na ganglion, koji dejstvuje na nikotinske receptore postganglionih neurona. Postganglioni neuron onda oslobađa ACh da bi stimulisao muslarinske receptore na ciljnom organu.

Vidi jošUredi

ReferenceUredi

Spoljašnje vezeUredi