Paranoid (album)

album sastava Black Sabbath

Paranoid je drugi album britanskog heavy metal sastava Black Sabbath, koji je 1970. godine izdao Vertigo Records. Album sadrži neke od najpoznatijih pjesama grupe, kao što su "Paranoid", "Iron Man" i "War Pigs".

Album je definiran kao klasik heavy metal žanra. Samo u SAD-u je prodato preko četiri milijuna kopija ovog albuma, što ga je učinilo najprodavanijim albumom Black Sabbatha.

Snimanje uredi

Album je sniman u Regent Sound studiju i Island studiju u Londonu. Hit koji dijeli isto ime s albumom - "Paranoid", napisan je u studiju u posljednji trenutak. Kao što je bubnjar Bill Ward objasnio: Nismo imali dovoljno pjesama za album, a Tony je samo svirao "Paranoid" na gitari, i to je bilo to. Stvaranje pjesme je trajalo 20-25 minuta. Pjesma je bila napisana bez namjere da bude uspješan hit za bend, već samo da bi popunila album.

Glazba i tekst uredi

U usporedbi s njihovim prethodnim albumom, pjesme s Paranoida su dorađenije, manje improvizirane. Ipak, sadržaj tekstova je jednako mračan. Istražuju se teme kao što su rat, droga, duševne bolesti, ZF i horor. Za mnogo se pjesama s albuma može reći da su socijalne tematike. Magazin "Spin" je napisao da je bend vidio heavy metal kao način da pokažu užas propalog društva.

Tekst uvodne pjesme "War Pigs" raspravlja o ratu i o onima koji ratuju. Često se za nju kaže da je protestna pjesma.