Paramaribo (hol. Paramaribo) je glavni i najveći grad Surinama. Nalazi se na obalama reke Surinam u Distriktu Paramaribo, 15 kilometra od obale Atlantskog okeana. Grad ima oko 250000 stanovnika. Istorijski centar grada Paramariba je na UNESKO-voj listi Svetske baštine od 2002. godine.

Paramaribo
Ulica u Paramaribu
Ulica u Paramaribu
Koordinate: 5°52′N 55°10′W / 5.867°N 55.167°W / 5.867; -55.167
Država  Surinam
Distrikt Distrikt Paramaribo
Stanovništvo (2011.)
 - Grad 244 946
Vremenska zona UTC-3 (UTC)
Karta
Paramaribo na karti Surinama
Paramaribo
Paramaribo
Pozicija Maracaiba u Surinamu

IstorijaUredi

Mesto koje su Holanđani namenili za trgovinu, preuzeli su Englezi 1630. godine, a 1650. godine, grad je postao glavni grad nove engleske kolonije. Ova teritorija je često menjala vlasnike između Britanije i Holandije, ali je bio u holandskom vlasništvu 1667. godine i pod holandskom vladavinom od 1815. godine do nezavisnosti Surinama 1975. godine. Građani su uglavnom indijskog, domorodačkog, afričkog i holandskog porekla.

Januara 1821. godine, požar u centru grada je uništio preko 400 kuća i drugih zgrada. Druga vatra, septembra 1832. godine, uništila je još 46 kuća na zapadnom delu Vaterkanta.

GeografijaUredi

 
Sinagoga iz Paramariba

Grad je smešten na reci Surinam, na otprilike 15 km udaljenosti od Atlantskog okeana, u Paramaribo distriktu.

U centru Paramariba se nalazi „Trg nezavisnosti“ (Onafhankelijkheidsplein), na kome se nalaze predsednička palata i Narodna skupština.

Ostala poznata mesta uključuju Muzej Surinama, Muzej numizmatike, Fort Zelandiju (tvrđavu iz 17. veka), pijacu i kanale koji podsećaju na Holandiju. U gradu se nalaze raznovrsne holandske kolonijalne zgrade, uključujući -{Cupchiik coliseum}-.

U gradu postoji veliki dijapazon religioznih građevina što doprinosi etničkoj različitosti. Postoje dve sinagoge, nekoliko džamija, dva mandira, holandska reformistička crkva i rimokatolička Katedrala Svetog Petra i Pavla sagrađena 1885. godine od drveta. Veruje se da je to najveća drvena zgrada u Americi, međutim trenutno je zatvorena zbog popravki i restauracija.

DemografijaUredi

Paramaribo ima oko 250.000 stanovnika, što je više od polovine stanovništva Surinama.

Paramaribo je poznat po svom raznovrsnom etničkom sastavu, uključujući Indijce, Kreole, Marune, Javance, američke indijance, Kineze i Evropljane (uglavnom holandskog i engleskog porekla).

EkonomijaUredi

Najznačajniji izvozni proizvodi ovog grada su zlato, boksit, šećerna trska, pirinač, kakao, kafa, rum i tropsko drveće. Cement i boje se proizvode u gradu.

Ima mnogo hotela u gradu, od kojih je glavni Torarica Hotel, koji ima kazino i obično se smatra najboljim i najvećim hotelom u Surinamu. Ostali hoteli su: Ambassador, Combi Inn, De Luifel, Eco-Resort, Fanna Guesthouse, Guesthouse Amice, Hotel Savoie, Krasnapolsky, Lisa's Guesthouse, Solana Guesthouse i YMCA Guesthouse.

PrevozUredi

Grad opslužuje Međunarodni aerodrom Johan Adolf Pengel i -{Zorg-en-Hoop}- za lokalne letove.

KulturaUredi

Nedeljom i praznicima održava se popularno takmičenje ptica pevačica. Crne tvatve (Oryzoborus crassirostris) su najčešći takmičari.

Surinam ima samo jedan bioskop i on se nalazi u glavnom gradu.

SportUredi

Paramaribo je mesto rođenja nekolicine fudbalskih igrača; neki od njih su kasnije ušli u reprezentaciju Holandije:

Gradovi pobratimiUredi

Spoljašnje vezeUredi