Paragraph 175 (film)

Paragraph 175 je dokumentarni film o žrtvama Holokausta koji su progonjeni zbog svoje homoseksualnosti na osnovu zakona poznatog kao Paragraf 175. Film su režirali Rob Epstein i Jeffrey Friedman, a narator je Rupert Everett. Za vreme nacističke Nemačke, u periodu između 1933. do 1945. godine, privedeno je oko 100.000 muškaraca na osnovu paragrafa 175. neki od njih su zatvoreni, dok su drugi slati u koncentracione logore. Samo je oko 4000 preživelo.

Paragraph 175
ŽanrDokumentarni film
RežijaRob Epstein
Jeffrey Friedman
ScenarioSharon Wood
NaracijaRupert Everett
MuzikaTibor Szemzö
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere2000.
Trajanje81 min.
ZemljaSjedinjene Američke Države SAD / UK / Njemačka Nemačka
JezikEngleski, francuski i nemački
Paragraph 175 na Internet Movie Database

Godine 2000. manje od 10 ljudi koji su kažnjeni na osnovu paragrafa 175 u vreme Holokausta je i dalje živo. Petoro je pristalo da sarađuje na snimanju ovog dokumentarnog filma, iznoseći svoja iskustva o temi koja se smatra najmanje pominjanom temom o Trećem Rajhu.

Pararaph 175 rasvetljava do tada slabo dokumentovane činjenice o progonu LGBT osoba u Holokaustu i prikazuje trajne posledice u životima žrtava kroz njihove lične priče.

Nagrade uredi

Film je nagrađen nagradom Teddy za najbolji dokumentarni film, 2000. godine, kao i FIPRESCI nagradom na Berlinaleu. Rob Epstein i Jeffrey Friedman su, takođe, dobili i nagradu na Sundance Film Festivalu za najbolji dokumentarni film, kao i nagrade na gej i lezbejskim filmskim festivalima u Seattleu, San Franciscu, Philadelphiji, Milanu, kao i Glitter Award.[1]

Vidi dalje uredi

Spoljne veze uredi

Reference uredi