Paragraph 175 (film)

Paragraph 175
Režija Rob Epstein
Jeffrey Friedman
Scenario Sharon Wood
Naracija Rupert Everett
Muzika Tibor Szemzö
Distribucija Paramount Pictures
Datum(i) premijere 2000.
Trajanje 81 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države SAD / Flag of the United Kingdom.svg UK / Njemačka Nemačka
Jezik Engleski, francuski i nemački
Paragraph 175 na Internet Movie Database

Paragraph 175 je dokumentarni film o žrtvama Holokausta koji su progonjeni zbog svoje homoseksualnosti na osnovu zakona poznatog kao Paragraf 175. Film su režirali Rob Epstein i Jeffrey Friedman, a narator je Rupert Everett. Za vreme nacističke Nemačke, u periodu između 1933. do 1945. godine, privedeno je oko 100.000 muškaraca na osnovu paragrafa 175. neki od njih su zatvoreni, dok su drugi slati u koncentracione logore. Samo je oko 4000 preživelo.

Godine 2000. manje od 10 ljudi koji su kažnjeni na osnovu paragrafa 175 u vreme Holokausta je i dalje živo. Petoro je pristalo da sarađuje na snimanju ovog dokumentarnog filma, iznoseći svoja iskustva o temi koja se smatra najmanje pominjanom temom o Trećem Rajhu.

Pararaph 175 rasvetljava do tada slabo dokumentovane činjenice o progonu LGBT osoba u Holokaustu i prikazuje trajne posledice u životima žrtava kroz njihove lične priče.

NagradeUredi

Film je nagrađen nagradom Teddy za najbolji dokumentarni film, 2000. godine, kao i FIPRESCI nagradom na Berlinaleu. Rob Epstein i Jeffrey Friedman su, takođe, dobili i nagradu na Sundance Film Festivalu za najbolji dokumentarni film, kao i nagrade na gej i lezbejskim filmskim festivalima u Seattleu, San Franciscu, Philadelphiji, Milanu, kao i Glitter Award.[1]

Vidi daljeUredi

Spoljne vezeUredi

ReferenceUredi