Paracelska ostrva

Paracelska ostrva (kin. 西沙群岛, vijetnamski: Quần Đảo Hoàng Sa) nenaseljeni su arhipelag u Južnom kineskom moru koji se sastoji od malih ostrva i grebena. Smešten je 230 km južno od kineskog ostrva Hajnan i 200 km istočno od vijetnamskog ostrva Lishon.[1]

Raspored Paracelskih ostrva
Ostrvo Dunkan, jedno od najljepših ostrva Paracelskog arhipelaga

Celi arhipelag ima preko 130 različitih morskih grebena, ali svega oko trideset njih su prava ostrva. Ostrva se nalaze na teritoriji od oko 15.000 km² površine teritorijalnog mora. Najveća Paracelska ostrva su Patl, Trajton, Kresent i Linkoln.

Politički sporUredi

Oko ove teritorije vodi se međunarodni spor između sledećih zemalja:

Arhipelah je decenijama predmet spora između Kine i Vijetnama. Godine 1974. nakon kratkotrajnog okršaja sa snagama tadašnjeg Južnog Vijetnama, arhipelag su okupirale vojne snage NR Kine, ali i Vijetnam i Republika Kina (Tajvan) ističu i dalje svoje pravo na ovu teritoriju.

Kao i ostrva Sparli, i ovaj arhipelag nema veliki ekonomski značaj i predstavlja značajnu geopolitčku poziciju u Južnom kineskom moru.

Vidi jošUredi

ReferenceUredi

  1. Anda, Redempto (17. 7. 2012). „Government told of China buildup 2 months ago”. Philippine Inquirer. http://globalnation.inquirer.net/44553. Pristupljeno 29. 10. 2013.