Papa Urban I je papa, čiji je pontifikat trajao od 222. do 230. godine.

Urban I
Urban Primus

Pravo ime Urban
Papinstvo počelo 222.
Papinstvo završilo 230.
Prethodnik Kalist I.
( 217. - 222.)
Nasljednik Poncijan
( 230. - 235.)
Rođen ?
Rim
Umro 230.
?
Ostali pape imena Urban
Papa Urban I

Krajnje su oskudne informacije o ovom episkopu. Delo Liber pontificalis donosi podatak da je Urban živeo u doba cara Dioklecijana, što je apsurd. Veruje se da je poreklom iz Rima i da je živeo i radio u doba cara Aleksandra Severa, kada je doživeo veliki talas antihrišćanskih progona, a zatim miran period pod istim vladarem. Careva naklonost prema hrišćanima išla je dotle da je i sam u svojoj palati držao kipove Avrama i Hrista, uz istovremeno poštovanje i paganskih kipova. Ove podatke daje italijanski istoričar Orsio. On još tvrdi da je imperatorova majka bila aktivna hrišćanka. Takođe daje podatak da je car crkvi u Rimu poklonio najatraktivnije zemljište na kojem će biti sagrađena crkva Svete Marije od Trastevera. Ovo se tumačilo kao neka vrsta naknade za pretrpljene progone.

Naklonost dvora Urban je iskoristio za jačanje i organizacionu povezanost u samoj crkvi. Urban nije stradao mučenički iako je stradao od prefekta Rima Almenija. Legenda kaže zbog ličnih trvenja. Ubistvo se navodno dogodilo 19. maja 230. godine pa je uz saglasnost careve majke Urban sahranjen na groblju svetog Kalista dok Liber tvrdi da je sahranjen na groblju Pretestano.

Zna se da je deo njegovih mošti papa Nikola I 862. godine poklonio franačkom caru Karlu Ćelavom koji ih je kao mošti zaštitnika vinogradara sahranio u kapeli u Okseru.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi