Sergije IV

(Preusmjereno sa stranice Papa Sergije IV)

Sergije IV., rođen kao Pietro Boccapecora (ili Boccadiporco) bio je 142. papa koji je stolovao od 31. jula 1009. do 12. maja 1012. godine. Rođen je u Rimu kao sin obućara po imenu Pietro, ali godina rođenja nije poznata. U svakom slučaju, bez obzira na skromno porijeklo, nakon zaređenja je brzo napredovao u crkvenim redovima, te je 1004. imenovan za biskupa Albanoa.

Sergije IV.
Sergius Quartus

Pravo ime Pietro da Albano
Papinstvo počelo 31. jula 1009.
Papinstvo završilo 12. maja 1012.
Prethodnik Ivan XVIII.
Nasljednik Benedikt VIII.
Rođen
Rim, Italija
Ostali pape imena Sergije

Na mjesto pape je izabran nakon abdikacije svog prethodnika Ivana XVIII te je uzeo ime Sergije IV. Historičari se spore oko toga koliko je na njegov izbor uticaj imao moćni rimski klan Crescenzi na čelu sa gradskim konzulom Giovannijem Crescenzijom, odnosno je li papa bio njegova najobičnija marioneta.

Najvažniji događaj Sergijevog pontifikata se zbio daleko od Rima, odnosno nakon što je u Rim stigla vijest o tome da je u jesen 1009. jeruzalemska Bazilika Svetog groba srušena po naređenju fatimidskog kalifa Al-Hakim bi-Amr Allaha. Sergije je na to reagirao s papinskom bulom kojom od kršćana traži da muslimane izbace iz Svete Zemlje. Ta bula nije imala praktičnog efekta, ali se nekoliko decenija kasnije koristila kao jedno od opravdanja za pokretanje prvog križarskog rata; dio historičara je neko vrijeme držao da je u pitanju naknadna krivotvorina, ali se takve špekulacije u posljednje vrijeme napuštaju.

Giovanni Crescenzio je umro u proljeće 1012. a samo tjedan dana kasnije i Sergije, zbog čega su česte špekulacije da su oboje bili otrovani. U svakom slučaju ga je naslijedio Benedikt VIII.