Papa Matija I od Aleksandrije

Matija I od Aleksandrije (također poznat i kao Matheos; ? - 1408) bio je 87. koptski papa Aleksandrije i patrijarh Stolice sv. Marka, koji je stolovao od 1378. do smrti. Koptska crkva ga slavi kao svog sveca.

Rodio se u siromašnoj porodici seljaka, te kao pastir čuvao ovce sve do 14. godine, kada je otišao u manastir. Nakon što se zaredio u dobi od 18 godina, otišao je u Manastir Svetog Antonija i sudjelovao u njegovoj dogradnji, a potom u Palestinu. U Egipat se vratio nakon što su križari napali i opljačkali Aleksandriju, te je sudjelovao u velikoj procesiji koptskih svećenika i redovnika kairskih ulicama, čiji je cilj bio odgovoriti muslimansko stanovništvo od napada na Kopte pod izgovorom suradnje sa križarima. Nakon toga je bio redovnik u manastiru al-Muharak, te u manastiru Svete Fane.

Za papu je izabran nakon smrti Gabrijela IV. Njegovo stolovanje je koincidralo sa političkim previranjima u Egiptu, odnosno padom mamelučke dinastije Bahri i usponom dinastije Burji. Sa Barkukom, prvim sultanom Burjija, je ostvario izuzetno uspješan odnos, te je Barquq do kraja života štitio Kopte od progona. Situacija se, međutim, po Kopte pogoršala nakon Barkukove smrti, kada su izlagani novim porezima i nametima.

Prije smrti je kao svog nasljednika odredio Gabrijela V.[1]

Izvori uredi

  1. „Coptic synexarium”. Arhivirano iz originala na datum 2008-06-11. Pristupljeno 2014-12-02. 


Prethodi:
Gabrijel IV
Koptski papa
1378–1408
Slijedi:
Gabrijel V