Papa Kiril VI od Aleksandrije

Kiril VI od Aleksandrije također poznat kao Abba Kyrillos VI, rođen kao Azer Youssef Atta (2. auguist 1902 – 9. mart 1971), bio je 116. koptski papa Aleksandrije i patrijarh Stolice sv. Marka, koji je stolovao od 1959. do smrti.

Papa Kiril VI s egipatskim predsjednikom Naserom

Bio je rodom iz Damanhoura. Radio je kao državni službenik, a u julu 1927. je napustio službu kako bi se mogao zarediti. To je učinio 14. februara 1928. u manastiru Paromeos. Tamo je uzeo ime Otac Mina el-Baramosy (Otac MIna iz Paromeosa), a također je dobio nadimak Otac Mina Stariji.

Godine 1947. je pod njegovim vodstvom sagrađena Crkva Svetog Mine u Kairu. Za papu je izabran 10. maja 1959. nakon trogodišnje sedisvakancije tokom koje je, nakon smrti njegovog prethodnika Josifa II Crkvom upravljao tročlani odbor mitropolita. Kada je izabran, Kiril VI je postao prvi (i jedini) papa u 20. vijeku koji je na to mjesto došao a da prethodno nije bio episkop.

Stolovanje mu je obilježio dovršetak procesa sticanja autokefalnosti Etiopske pravoslavne crkve čijeg je arhiepiskopa Abunu Basiliosa proglasio patrijarhom.

U januaru 1965. je predsjedao sastankom Odbora Drevnoistočnih crkava u Addis Abebi, prvom takvom okupljanju ne-halkedonskih crkava. U junu 1968. je primio relikvije Apostola Marka, koje su u srednjem vijeku bile odnesene u Veneciju. Za vrijeme njegovog stolovanja je izgrađena Koptska katedrala Svetog Marka u Kairu, koja je postala novo sjedište crkve.

20. juna 2013. ga je Koptska crkva službeno proglasila svecem.

Prethodi:
Josif I
Koptski papa
1959 –1971
Slijedi:
Šenuda III