Higin je bio deveti papa, nasljednik Telesforov, od oko 138. do oko 142. Postoji i drukčije datiranje njegovog pontifikata, a prema kojemu je Higin bio papa između 136. i 140. godine.[1]

Higin
Hyginus

Pravo ime Hyginus
Papinstvo počelo ~ 138.
Papinstvo završilo ~ 140.
Prethodnik Telesfor
(~ 126. - ~ 137.)
Nasljednik Pio I.
( 140. - 154.)
Rođen ?
Atena
Umro oko 142.
Rim

Bio je filozof atenskoga podrijetla, a za svoga je kratka pontifikata, prema zbirci Liber pontificalis, ustanovio niže redove te uredio crkvenu hijerarhiju, čime je uveo jasniju razliku između obveza prezbitera i đakona.

Prema tradiciji, on je uveo običaj, da osoba koja se krsti ima kuma.

Prema Ireneju Lionskom, u njegovo je doba u Rim došao gnostik Valentin, koji je ostao u gradu sve do pontifikata pape Aniceta. Istovremeno u Rimu je bio i drugi gnostički učitelj, Cerdon, koji je priznao svoje greške i bio primljen u zajedništvo s Crkvom, ali se kasnije ponovno vratio svome krivovjerju.

Prema predaji, Higin je naložio da sve crkve moraju biti posvećene.

U Katoličkoj Crkvi se kao svetac. Spomendan mu je 11. siječnja.

Prema drevnoj predaji, pogubljen je za progonstava pod carom Antoninom Pijem, no ne postoje dokazi o njegovu mučeništvu. Pokopan je blizu bazilike Svetog Petra u Rimu.

Rimski martirologij uredi

U Rimskom martirologiju o njemu piše:

11. siječnja - U Rimu rođenje za nebo svetog Higina, pape i mučenika, koji je slavno podnio mučeništvo za Antoninova progonstva.

Izvori uredi

  1. Tomašević, Silvije: Pape kroz povijest, Adamić, Rijeka, 2003., ISBN 953-219-111-9, str. 70