Higin
Hyginus
Slika koja ilustrira članak Papa Higin
Biografija
Ime po rođenju Hyginus
Rođenje ?
Atena
Smrt oko 142.
Rim
Précédent Telesfor
(~ 126. - ~ 137.)
Pio I.
( 140. - 154.)
Suivant
Spomendan 11. siječnja

Higin je bio deveti papa, nasljednik Telesforov, od oko 138. do oko 142. Postoji i drukčije datiranje njegovog pontifikata, a prema kojemu je Higin bio papa između 136. i 140. godine.[1]

Bio je filozof atenskoga podrijetla, a za svoga je kratka pontifikata, prema zbirci Liber pontificalis, ustanovio niže redove te uredio crkvenu hijerarhiju, čime je uveo jasniju razliku između obveza prezbitera i đakona.

Prema tradiciji, on je uveo običaj, da osoba koja se krsti ima kuma.

Prema Ireneju Lionskom, u njegovo je doba u Rim došao gnostik Valentin, koji je ostao u gradu sve do pontifikata pape Aniceta. Istovremeno u Rimu je bio i drugi gnostički učitelj, Cerdon, koji je priznao svoje greške i bio primljen u zajedništvo s Crkvom, ali se kasnije ponovno vratio svome krivovjerju.

Prema predaji, Higin je naložio da sve crkve moraju biti posvećene.

U Katoličkoj Crkvi se kao svetac. Spomendan mu je 11. siječnja.

Prema drevnoj predaji, pogubljen je za progonstava pod carom Antoninom Pijem, no ne postoje dokazi o njegovu mučeništvu. Pokopan je blizu bazilike Svetog Petra u Rimu.

Rimski martirologijUredi

U Rimskom martirologiju o njemu piše:

  „11. siječnja - U Rimu rođenje za nebo svetog Higina, pape i mučenika, koji je slavno podnio mučeništvo za Antoninova progonstva.“
()

IzvoriUredi

  1. Tomašević, Silvije: Pape kroz povijest, Adamić, Rijeka, 2003., ISBN 953-219-111-9, str. 70