Sveti Fabijan bio je 20-ti rimski papa, od 236. do 250. godine.

Fabijan
Fabianus

Pravo ime Fabijan ili Flavijan
Papinstvo počelo 10. siječnja 236.
Papinstvo završilo 20. siječnja 250.
Prethodnik Anter
( 235. - 236.)
Nasljednik Kornelije
( 251. - 253.)
Rođen ?
?
Umro 20. siječnja 250.
Rim, Italija

Prema legendi poticao je iz okoline Rima. Po zapisima Euzebija iz Cezareje navodno je pošao u Rim da prisustvuje izboru novog episkopa, ali dok je skup sprovodio proceduru izbora na rame mu je sletela golubica što je okupljenima bio znak da je u božja volja te je Fabijan odmah izabran za episkopa. Posvećen je 10. januara 236. godine. Odmah se pokazao kao dobar organizator i administrator. Podelio je Rim na sedam kvartova ili đakonata i ovlastio je svakog od đakona da obavezno štiti i vodi administraciju u svojoj bolnici, održava kapele i gradi nove sakralne objekte uz obavezu da mu u dogovorene dane šalju izveštaje o stanju u kvartu. Utvrdio je definitivna zvanja u crkvi. Prvi imenovani klerici zvali su se inkardinati od čega će kasnije nastati naziv kardinali. Njih sedmorica činili su prvi savet episkopata – Sacro Collegio. Ovaj organ će vremenom prerasti u Kardinalski kolegij.

Svoj pontifikat Fabijan je obavio za vrijeme vladavine cara Filipa Arabljanina (244.-249.) čiju je vladavinu nakon vijeka i po - Sveti Jeronim ocjenio dobronamjernom i sklonu kršćanima. Naredni car Decije smatrao je da je svaki kršćanin opasan za njegovo carstvo i naredio je represije prema kršćanima. Izdao je edikt prema kome su se svi građani morali javiti petočlanim komisijama koje su se nalazile u svakom mjestu. Pri pojavljivanju svi su bili obavezni da iskažu pokornost prema paganskim bogovima. Mnogi kršćani odrekli su se svoje vjere a takve su nazivali lapsi ili caduti što znači posrnuli. Ipak veći deo kršćana ostao je vjeran svojoj vjeri čak i po cenu mučeništva. Kler i episkopi držali su se hrabro i dostojanstveno što je bilo veoma važno jer je cilj vlasti bio da obezglavi kršćanstvo. Žrtve ovoga talasa bili su episkopi Jeruzalema i Aleksandrije, kao i patrijarh Antiohije Babila.

Sam episkop Fabijan stradao je po smrtnoj presudi 20. januara 250. godine i sahranjen je u kripti za rimske episkope kalistovog groblja.

Povezano uredi