Papa Aleksandar II od Aleksandrije

Aleksandar II od Aleksandrije (grčki: AΛΕΞΑΝΔΡΟC; ? - 729) bio je 43. koptski papa Aleksandrije koji je stolovao od 702. do smrti. Njegovo višedecenijsko stolovanje se u koptskim izvorima kao period velikog ugnjetavanja i progona koptskih vjernika od strane arapskih muslimanskih vladara.

O Aleksandrovom životu prije stolovanja ima relativno malo podataka. Bio je aktivan kao laik u Crkvi, prije nego što se zaredio i postao monah u manastiru Eraton kraj Aleksandrije. Papom su ga izabrali vodeći koptski svećenici nakon dvogodišnje sedevakancije izazvane smrću njegovog prethodnika, a uz dozvolu omejadskog kalifa Abd al-Malik ibn Marvana.

Dok je položaj Kopta pod sa Abd al-Malik ibn Marvanom bio relativno dobar, on se počeo kvariti s dolaskom na vlast kalifa Al-Valida I, a nastavili su se pod njegovim nasljednicima Sulejmanom i Omarom II, čemu je razlog bila nova eskalacija bizantsko-arapskih ratova, odnosno neuspješan pokušaj Arapa da osvoje Carigrad. Kalifi su taj i druge agresivne pothvate nastojale financirati intenzivnim oporezivanjem Egipta kao najbogatije provincije Kalifata, a posebno Kopta kojima je po prvi put nakon osvajanja Egipta povećana džizija. Novi kalif Jezid II je, pak, progonio Kopte zbog nošenja križeva i ikona koje je proglasio zabranjenom idolatrijom. Jezid je također donio odluku da se svi koptski trgovci moraju žigosati radi identifikacije. Zbog svega toga je veliki broj Kopta prešao na islam. Aleksandar je umro nedugo nakon što se egipatskom guverneru u Fustatu došao požaliti na te postupke.

Izvori uredi

Prethodi:
Simeon I
Koptski papa
702–729
Slijedi:
Kozma I