Paolo Veronese

(Preusmjereno sa stranice Paolo Veroneze)

Paolo Veroneze (pravo ime: Paolo Kaljari, ital. Paolo Cagliari/Caliari, Paolo Veronese, 152819. april 1588) je venecijanski slikar iz epohe renesanse, odnosno manirizma. Poreklom je iz Verone, po kojoj je dobio nadimak Veroneze. S Ticijanom i Tintoretom se smatra jednim od trojice velikih slikara pozne renesanse.

Paolo Veronese
Renesansa
Gozba u kući Levijevoj (1573), jedno od najvećih platna 16. vijeka.
Biografske informacije
RođenjePaolo Cagliari
1528
Verona
Smrt1588
Venecija
Nacionalnostitalijanska
Opus
Poljeslikanje
Znamenita djela
Influencija
Paolo Veronese Bitka kod Lepanta

Bio je učenik svoj ujaka G. A. Badilea u Veroni, a došavši u 27. godini u Veneciju, postaje uz Tiziana i Tintoretta najistaknutiji predstavnik mletačkog slikarstva cincquecenta - glorifikator je raskoša, obilja i ljepote grada na lagunama.

Teme su mu isključivo biblijske i alegorijsko-mitološke, a posebno ga privlači motiv gozba ("Gozba u kući Levijevoj", "Gozba u kući Simeonovoj", "Svadba u Kani"). Koliko su po imenu biblijske scene bile profanoga karaktera, svjedoči i činjenica da je majstor morao 1573. opravdati pred tribunalom Inkvizicije. Osobito znamenita djela izveo je za Duždevu palaču: na stropu dvorane Velikog vijeća "Apoteza Venecije", a u drugim odajama "Otmica Europe", votivna slika u spomen pobjede kod Lepanta i niz alegorijskih figura pretežno ženskih aktova ili poluaktova. Ljepotu ženskog tijela ostvario je u slici "Suzana u kupelji" i alegoriji "Nevjera". Kao portretist idealizira lik u bogatom aranžmanu brokatnoga kostima, frizure i nakita. Na onome što je kod Veronesea slovio kao "bogatstvo" neposredno će se nastaviti slikarstvo baroka.

Spoljašnje veze uredi