Panzer I je bio njemački tenk koji se nalazio u ratnoj upotrebi do 1941. godine.

Nastanak uredi

Još prije dolaska Hitlera na vlast u Njemačkoj tijekom 1932. godine tamošnja vojska se odlučila na izgradnju svog prvog tenka što je bilo u suprotnosti s tadašnjim Versajskim ugovorom. Kako bi se prikrilo dizajniranje i početna proizvodnja ovog tenka on se u službenim dokumentima vodio kao poljoprivredno vozilo, to jest traktor.

Osnova dizajna ovog tenka je bio dizajna engleskog tenka MK IV koji se prestao proizvoditi 1935. godine.

U vreme kada je rad na ovom tenku počeo, 1933. godine, Nemačka nije bila u mogućnosti da razvija sopstvene tenkove zbog Versajskog sporazuma. Usled toga ovaj tenk je imao naziv Landwirtschaftlicher Schlepper / LaS - poljoprivredni traktor. Pod ovim nazivom se krilo oklopno vozilo težine 4 do 7 tona. Krupp-ov dizajn je na kraju prihvaćen iako su svi bili vrlo slični.Tenk je bio baziran na Britanskoj Carden Loyd Mk.IV tanketi čija su dva primerka u tajnosti kupljena od Rusije a ova ih je kupila od Velike Britanije 1929. i na njima bazirala T-27 tanketu. Krupp-ov dizajn je tada opet promenjen tako da se od sada koristila Daimler-Benz-ova kupola.

Posle intezivnih testova,unapređena verzija LaS-a pod nazivom PzKpfw I Ausf A je počela da se pravi. Heinz Guderian je u aprilu predstavio Hitleru 15 napravljenih Panzer I tenkova. Panzerkampfwagen I je pravljen u dve vrlo slične verzije: Ausf A(1934) i Ausf B (1935). Razlika je bila u suspenzijama i pogonskom delu. Dok je verzija A koristila vrlo bučan Krupp-ov M305 B motor (57KS) koji nije bio dovoljno snažan za date potrebe, verzija B je koristila Maybach-ov NL38TR 100KS motor. Verzija B je imala i dodatni točak tako da je bila malo duža.Obe su bile naoružane sa dva 7.92mm MG13 Dreyse mitraljeza sa brzinom pucanja od 650 metaka po minuti. Posedovali su takođe FuG2 radio opremu.

Kasnije, 1935., Krupp je počeo sa radom na Leichte Kampfwagen Ausland lakom tenku namenjanenom za izvoz. Postojale su dve varijante L.K.A.1 i L.K.A.2. Prvi je trebao da bude naoružan samo sa mitraljezima, a drugi sa topovima. Ovaj projekat nikad nije stigao da produkcione faze. Isto tako se završio i sledeći gde bi se na modifikovani Panzerkampfwagen I Ausf B stavio Krupp-ov M 311 V-8 motor. Tačan naziv projekta je bio Leichte Kampfwagen B i namenjen je bio Bugarskoj.

Obe varijante (A i B) su proizvođene bez kupole i korišćene za trening(PzKpfw I Ausf A ohne Aufbau) i kao vozilo za popravku(PzKpfw I Ausf B ohne Aufbau).Na kraju su obe verzije korišćene za trening.

Panzerkampfwagen I je prvi put korišćen u ratne svrhe za vreme Španskog civilnog rata(1936.-1938.). Ovde se videlo da je Pz. I mnogo slabiji u odnosu na sovjetski T-26 i BT-5. Njegov vrlo tanak oklop je pružao zaštitu samo protiv pešadijskog oružja a sa svojim mitraljezima je bio upotrebljiv samo na neprijateljskoj pešadiji. Ovo je rezultovalo da se modifikuju u nosače municije pod nazivom Munitionsschlepper Auf Panzerkampfwagen Ia und Ib i kao takvi su služili sve do 1943.

Pošto je 1938. definitivno utvrđeno da Pz. I ne može biti korišćen u borbene svrhe, odlučeno je da se nastavi razvoj u pravcu brzog izvidničkog vozila i lakog tenka. Ausf C i Ausf F su bili totalno novi modeli i mali deo komponenti su delili sa Ausf B. PzKpfw I Ausf C je bio brzo izvidničko vozilo i samo 40 primeraka ovog vozila je proizvedeno od 1942. do 1943. Ausf D je bio poboljšana verzija C sa debljim oklopom. Panzer I Ausf F je bio teško oklopljeni pešadijski tenk. Ukupno 30 ovih tenkova je proizvedeno od aprila 1942. do januara 1943. Ono što je vrlo interesantno jeste što se upravo jedan ovakav tenk može videti u Beogradu, Kalemegdanskoj tvrđavi.

 
PzKpfw I Ausf. F na Kalemegdanu

Ratno djelovanje uredi

Prva vojna upotreba ovog tenka zbila se tijekom Španjolskog građanskog rata 1936 godine kada se on koristi u Francovoj vojsci. Već u tim ranim borbama pokazuje se kao nedovoljno jak protiv tadašnjih ruskih tenkova T-26 i BT-5. Iako se već tada pojavljuju njegovi ozbiljni nedostaci nemogućnost proizvodnje dovoljnog broja modernijih tenkova dovodi do situacije da je Panzer I. najbrojniji njemački tenk tijekom invazije Poljske 1939. godine. Kako je neproporcionalno visok broj ovih tenkova tada uništen odlučeno je o zaustavljanju njegove proizvodnje. Bez obzira na to ovaj tenk je korišten i pri invaziji Norveške i Francuske sljedeće godine.

Oprema uredi

Debbljina oklopa Panzera I bila je samo 13 milimetara tako da nije zaustavljao ništa veće od hitaca iz običnih pješadijskih oružja. Kako je bio naoružan sa samo dva mitraljeza kalibra 7.92 mm nije imao šanse protiv bilo kojeg drugog oklopnog vozila. Težina mu je iznosila 6 tona, a brzina 40 km/h.

Dizajnerski nasljednik koji je trebao ispraviti greške ovog tenka bio je Panzer II.

Modifikacije uredi

  • Munitionsschlepper I Ausf A (Sd.Kfz.111)
  • Munitionsschlepper I Ausf A/B
  • Kleine Panzer Befehlswagen I (Sd.Kfz.265)
  • Sanitatskraftwagen I (Sd.Kfz.265)
  • Pionier-Kampfwagen I
  • Panzerjager I (Sd.Kfz.101)
  • Panzerjager I - 37mm Pak gun carrier
  • Sturmpanzer I Bison (Sd.Kfz.101)
  • Leichte Bergepanzer I
  • Instandsetzungstrupp I
  • Fahreschulewagen / Schulfahrzeuge I
  • Ladungsleger auf PzKpfw I Ausf A/B (zerstorerpanzer)
  • Minenraumer I Ausf B
  • Blueckenleger I auf PzKpfw I Ausf A
  • Flakpanzer I Ausf A (Sd.Kfz.101)
  • Flammemwerfer auf PzKpfw I Ausf A

Spoljni linkovi uredi