Panoptikon je vrsta zatvorske zgrade koju je u XVIII. vijeku dizajnirao i osmislio engleski filozof Jeremy Bentham. Koncept panoptikona sastojao se u tome da se svi (pan-) zatvorenici mogu promatrati (-optikon) u bilo kojem trenutku i od strane samog jednog čuvara, s tim da zatvorenici ne znaju koga, ako ikoga, stražar promatra u kojem trenutku. Iako je fizički nemoguće da jedan stražar istovremeno promatra sve ćelije, činjenica da zatvorenici ne znaju koja se ćelija promatra stavlja ih u situaciju da se moraju ponašati kao da se baš njih promatra u svakom trenutku, čime si efektivno kontroliraju ponašanje. Sam naziv je, osim složenica, referenca na stookog diva Arga (ili Argusa Panoptesa) iz grčke mitologije, koji je zbog broja očiju bio vrlo efektan stražar.

Skica prvog predloženog panoptikonskog zatvora, koju je, prema ideji Jeremyja Benthama, izradio Willey Reveley, 1791. godine.

Dizajn panoptikona sastoji se od zgrade kružnog oblika u čijem se središtu nalazi "stražarski toranj", unutar kojeg čuvari mogu promatrati sve zatvorenike, čije su ćelije posložene oko tog tornja. Bentham je svoj inicijalni dizajn smatrao primjenjivim i na bolnice, škole, sanatorije i azilije, međutim glavna primjena trebala je biti u zatvorima i termin se danas najčešće koristi upravo kako bi se referiralo na Benthamov model zatvora.

Benthamov model, interesantno, nikada nije potpuno zaživio u njegovoj matičnoj zemlji, iako je primjenjivan u različitim zemljama svijeta u kasnijim periodima. Jedan od najpoznatijih primjera je Presidio Modelo, bivši zatvor na Kubi.