Punjab (regija)

(Preusmjereno sa stranice Pandžab (region))
Ovo je članak o široj geografskoj regiji Punjab. Za ostala značenja v. Punjab

Pandžab, Pendžab ili Punjab Šablon:IPAudio (što znači: "Zemlja pet rijeka") (c.f. ap-); isto tako Panjab (pendžapski: ਪੰਜਾਬ na Gurmukhiju, پنجاب na Shahmukhiju, hindi: पंजाब, urdu: پنجاب) je regija koja obuhvaća granicu Indije i Pakistana. Punjab ima dugu historiju i bogato kulturno naslijeđe. Narod koji živi u Punjabu se zove Pendžapci te govore pendžapski (punjabi). Tri vodeće religije u oblasti su sikhizam, hinduizam i islam.

Punjab (regija)
Provincija Punjab 1909,

Drevni Punjab (ili Veliki Punjab) su sačinjavale prostrane teritorije Sjeverne Indije, istočnog Pakistana i dijelovi Afganistana. Nekoć se prostirao sve do rijeke Yamune na istoku. Pandžapci, tj. stanovnici Punjaba, u drevna vremena su također bili poznati pod nazivima Vahike ili Aratte. Ime je u sebi sadržavalo takve etnicitete kao što su Gandhare, Prasthale, Khase, Vasatiji, Trigarte, Paurave, Malave, Yaudheye, Saindhave, Sauvire; iranske i prekogranične narode kao što su Kamboje, Pahvale i perzijanizirane Jonajne(Yavana\Yavane) isto kao i nomadske Skite poznate pod nazivom Shake [1].

Regija, u kojoj uglavnom žive indoarijski narodi, je mnogo puta bila predmetom invazije različitih carstava i naroda, uključujući Perzijance, Turke, Mughale, Afgance i Britance. Bila je središte drevne civilizacije doline Inda a nakon 1500. pne. postaje mjesto gdje se naseljavaju prvi arijski doseljenici u Indiju. U 8. vijeku n.e. su zapadni dio Punjaba osvojili muslimani i donijeli islam, dok je u istočnom dijelu, usprkos kasnijim muslimanskim osvajanjima, ostao snažan hinduizam. Mughali su regiju učinili kulturnim središtem, iako je njihov imperij oslabio do 18. vijeka.

Punjab je važan i po tome što je u 15. vijeku Guru Nanak osnovao religiju sikha, koja je vrlo brzo postala važna u regiji. Maharaja Ranjit Singh je od Punjaba kasnije napravio snažnu državu. Početkom 19. vijeka su regijom zavdalali Britanci. Godine 1947, nakon završetka britanske vlasti, Punjab se podijelio oumeđu Pakistana i Indije.

Nekoć jedinstven entitet, Punjab je danas podijeljen na dvije administrativne cjeline: pakistansku Provinciju Punjab i indijsku državu Punjab. Indijske države Haryana i Himachal Pradesh su također bile dio jedinstvenog Punjaba. Delhi je, pak, bio van britanske provincije Punjab. Indijski dio Punjaba pokriva područje od 50.362 kvadratnih kilometara (19.445 kvadratnih milja). Pakistanski Punjab pokriva 205.344 kvadratnih kilometara, (79.284 kvadratnih milja). Stanovnika je 24,289.296 (2000) u Indiji i 86,084.000 (2005) u Pakistanu. Oko polovica pakistanskog stanovništva živi u Punjabu. Punjabi govori (otprilike) 90% stanovnika pakistanskog Punjaba i 92,2% u indijskom Punjabu [1] . Glavni grad indijskog Punjaba je Chandigarh. Glavni grad pakistanskog Punjaba, kao i Punjaba prije podjele je Lahore. U pakistanskom Punjabu se koristi Shahmukhi pismo, bliže perzijskom pismu.

Literatura uredi

Izvori uredi

  1. See: Evolution of Heroic Tradition in Ancient Panjab, 1971, p 53, Dr Buddha Parkash.