Dinastija Pallava

Pallave cca. 645 za vrijeme Narasimharvana I
Službeni jeziici Tamilski
Glavni grad Kanchipuram
Vlast Monarhija
Klan
Države prethodnice Satavahana, Dinastija Kalabhra
'Države nasljednice Chola, Istočni Čalukje

Dinastija Pallava je bila tamilska dinastija Južne Indije koja je vladala sjevernim dijelom oblasti Tamil Nadu i južnim dijelom oblasti Andhra Pradesh sa sjedištem u Kanchipuramu. Riječ Pallava na sanskritu znači grana. Područje njihove vladavine se i danas naziva Palnadu ili Pallava Nadu. Pallave su stekli moć nakon kolapsa dinastije Satavahana u Andhri i slabljenja dinastije Chola u Tamil Naduu. Pallave su poticale književnost na tamilskom, teluguu i sanskritu. Neki od najznamenitijih sanskrit pjesnika kao Bharavi i Dandin i hramova Mahabalipuramu potiču iz doba Pallava.

Pallave su svoj vrhnunac imale za vrijeme vladavine Mahendravarmana I (571630) i Narasimhavarmana I (630 – 668) te dominirali Teluguima u sjevernim dijelovima tamilske oblasti sve do kraja 9. vuijeka.

Za vrijeme vladavine su bili u stalnom sukobu sa Čalukjama iz Badamija na sjeveru i tamilskim kraljevstvima Chola i Pandijama na jugu sve dok ih konačno nisu porazili Čola kraljevi u 8. vijeku.

Pallave su poznati kao kao pokrovitelji arhitekture, te ih se smatra osnivačima južnoindijskog stila, čliji je najbolji primjer Mahabalipuram. Kineski putnik Hiuen Tsang je posjetio Kanchipuram za vrijeme vladavine Pallava te opisao njihovu vladavinu.

Neki izvori tvrde da je Bodhidharma, osnivač Chan budizma kasnije poznat kao budistička škola Zen u Japanu, bio princ iz dinastije Pallava, suvremenik Skandavarmana IV i Nandivarmana I,[1] te sin Simhavarmana II, a o čemu postoje kontroverze.

Izvori uredi

  1. Kamil V. Zvelebil (1987). "The Sound of the One Hand", Journal of the American Oriental Society, Vol. 107, No. 1, p. 125-126.

Eksterni linkovi uredi

 
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku nalazi se još materijala vezanih uz temu: