Pale (FBiH)

općina u BiH
(Preusmjereno sa stranice Pale-Prača)
Pale
(Opis)
Kanton Bosansko-podrinjski kanton
Centar Prača
Načelnik Asim Zec
Površina ??? km²
Stanovništvo
 - Ukupno
 - Gustoća

???
???/km²

Općina Pale (ranije Općina Pale-Prača), jedna je od tri općine Bosansko-podrinjskog kantona. Centar općine je grad Prača. Geografski položaj, plodno tlo, pogodna klima, šume bogate raznom divljači i šumskim plodovima davale su ljudima u davna vremena dobre uslove za život tako da se i danas mogu naći ostaci civilizacije iz srednjeg vijeka.

Geografija uredi

Područje općine Pale smješteno na obalama istoimene rijeke u veoma plodnoj dolini, opasane planinama Jahorinom, koja je visoka oko 1900 m, i Romanijom, te prelijepim visovima: Crnim rajskim vrhom, Klekom i Borovcom. Nalazi se nadmorskoj visini oko 1400 m. Udaljena je od središta kantona Goražda oko 40 km-a, a od glavnog grada Sarajeva 35 km sa kojim je povezana modernom asfaltnom saobraćajnicom.

Naseljena mjesta uredi

Bijele vode, Brdarići, Brojnići, Bulozi, Čeljadinići, Čemernica, Datelji, Hrenovica, Kaljani, Komrani, Mrakanj, Priporišta, Renovica i Šainovići, te dijelovi naseljenih mjesta: Brdarići, Kamenica, Prača, Srednje i Turkovići.

Historija uredi

Područje općine bilo je naseljeno u vrijeme Ilira, njihovim plemenom Autarijati. Nestankom Autarijata, područje zauzimaju Desitijati. Iz trgovačkih odnosa Ilira i Grka razvila se grčka kolonija u Prači. O tome svjedoči pronađeni novac, isti kao i iz grčke kolonije Thasos. [1]

Kasnije su Rimljani uspostavili frekventne prometnice koje su povezivale tadašnju Naronu (Metković) sa Podrinjem i Podunavljem.

U srednjem vijeku područje je pripadalo feudalnoj porodici Pavlović, koji su u neposrednoj blizini imali svoju rezidenciju, stari grad Borač.

Na lokalitetima sela Komrani, Cemernica i drugim mjestima i danas se nalazi veliki broj stećaka. U blizini Prače nalaze se ostaci drevnog grada Pavlovac kojim je vladala neobična vladarka Jerinja. Legenda kaže za ovu neobičnu vladarku da je vunom pregrađivala rijeku Praču kako bi uživala u vožnji lađom. Mlijeko sa brdskih predjela od seoskih domaćinstava dobivala je u drvenim koritima koja su bila povezana sa tvrđavom u obliku vodovoda. Najčudnija legenda vezuje ovu neobičnu vladarku sa strašću za ubijanjem mladih odabranih ljubavnika. Nakon provedene jedne noći bacala bi ih sa gradskih zidina u kanjon rijeke Prače.

Za vrijeme austrougarske uprave dolinom rijeke prolazila je uskotračna pruga Sarajevo-Užice.

Kultura uredi

Reference uredi

  1. „- Stranica općine Prača -Preuzeto 21.01.2016”. Arhivirano iz originala na datum 2018-08-03. Pristupljeno 2006-07-31. 

Vanjski linkovi uredi