Palamida (Sarda sarda) je morska riba iz porodice skušovki (scombridae). U Hrvatskoj je još poznata kao palovnić, pastirica, polamida, polanda, smucaš, šarica.

Palamida
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Scombridae
Rod: Sarda
Vrsta: S. Sarda
Dvojni naziv
Sarda Sarda
Bloch, 1793.

OpisUredi

Palamida ima izduženo vretenasto tijelo s dugačkom stožastom glavom na čijem vrhu su velika usta puna sitnih i oštrih zuba. Živi do 6 godina,. Tjelo joj je kao i kod drugih skušovki tamnomodre boje a repna peraja izdužena. Preko leđa ima izražene tamne pruge položene ukoso, po čemu se razlikuje od srodnika. Naraste do 70 cm i do 9 kg težine[1]. Tijelo joj je prekriveno sitnim ljuskama.

RasprostranjenostUredi

Palamida obitava duž cijele obale istočnog Atlantika i to od Osla u Norveškoj do Port Elizabeth u Južnoafričkoj Republici, uz zapadne obale Atlantika od Kanade preko floridskih obala Sjedinjenih Američkih Država, sjevera Meksičkog zaljeva, Kolumbije, Venecuele, do obala južno od rijeke Amazona na sjeveru Argentine[2].

Njeno obitavalište je i u Mediteranu te Crnom moru.

Rasprostranjena je duž čitave obale Jadrana, a nešto je učestalija u njegovim južnim djelovima.

Način života i ishranaUredi

Palamide žive u većim jatima. Ponekad se zadržavaju u kanalima ili u priobalnim vodama, zatvorenim uvalama i zaljevima te u blizini lovišta plave ribe, ali većinom nemaju stalnog boravišta, već putuju otvorenim morem.

Palamida je vrlo brz predator koji se hrani drugom plavom ribom, najviše srdelama, papalinama, inćunima i manjim skušama.

RazmnožavanjeUredi

Spolnu zrelost dostiže između druge i treće godine života. Mrijesti se tijekom svibnja i lipnja[3].

Gospodarska vrijednostUredi

Palamida se smatra najčešćom plavom ribom važnom za riblju industriju u Hrvatskoj. Ulov ove vrlo tražene ribe u Jadranu je svake godine u padu jer se palamide love u velikim količinama. Meso im je vrlo ukusno.

IzvoriUredi

Vanjski linkoviUredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Palamida
 Wikivrste imaju podatke o: Palamida