Paint Your Wagon (film)

Paint Your Wagon (sh. Oboji svoja kola) je američki vestern filmski mjuzikl snimljen 1969. godine u režiji Joshue Logana, poznat kao jedan od najvećih hollywoodskih komercijalnih promašaja svog vremena.

Paint Your Wagon
RežijaJoshua Logan
ProducentAlan Jay Lerner
ScenarioAlan Jay Lerner
Paddy Chayefsky (adaptacija)
PredložakPaint Your Wagon; autor:
Alan Jay Lerner
Frederick Loewe
UlogeLee Marvin
Clint Eastwood
Jean Seberg
MuzikaLerner i Loewe
dodatne pjesme:
André Previn
FotografijaWilliam A. Fraker
MontažaRobert C. Jones
StudioThe Malpaso Company
Alan Jay Lerner Productions
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
15. 10. 1969 (1969-10-15)
Trajanje154 min.[1]
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet20 mil. $[2]
Bruto prihod31,678.778 $[3]

Predstavlja adaptaciju istoimenog brodvejskog hita Alana Jay Lernera i Fredericka Loewea, pri čemu je André Previn, a scenarist Paddy Chayefsky značajno promijenio radnju i likove u odnosu na predložak. Radnja se događa u Kaliforniji za vrijeme zlatne groznice početkom 1850-ih, a protagonisti, koje tumače Lee Marvin i Clint Eastwood, su stari kopač zlata i njegov mlađi kolega čije će partnerstvo na kušnju staviti mlada žena (čiji lik tumači Jean Seberg) koju su kupili od mormona.

Studio Paramount Pictures je u produkciju Paint Your Wagon uložio između 17 i 20 miliona dolara, a što je za tadašnje doba predstavljalo basnoslovnu svotu. Produkciju su obilježili stalna odgađanja, ali i Marvinova sklonost opijanju, koja mu je, sa jedne strane, pomagala da što uvjerljivije tumači svoj lik, ali isto tako dovela do stalnih ponavljanja snimanja pojedine scene. Kada se film konačno našao u kino-dvoranama, imao je solidnu gledanost, ali ona jednostavno nije bila dovoljna da pokrije astronomske troškove produkcije. Film je daleko gore prošao kod kritičara, pri čemu se posebno isticao angažman Marvina i Eastwooda, odnosno njihov nedostatak pjevačkog talenta, koji je izložen nemilosrdnoj poruzi. Usprkos toga, pjesma Wand'rin' Star u izvođenju Marvina je postala hit. Eastwood je, pak, kasnije navodio da su ga upravo iskustva na setu Paint Your Wagon potakla da se sam počne baviti režijom. Neuspjeh Paint Your Wagon su kasniji historičari, zajedno sa neuspjehom isto tako spektakularnog filmskog mjuzikla Hello, Dolly! često navodili kao simbol propasti tzv. klasičnog Hollywooda u sudaru sa mlađom publikom.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. PAINT YOUR WAGON (A)”. British Board of Film Classification. 1969-11-06. Pristupljeno 22. X 2012. 
  2. Hughes, p.92
  3. „Box Office Information for Paint Your Wagon. The Numbers. Pristupljeno 26. II 2012. 

Vanjske veze uredi