Paheli (Devanagari: पहेली, Nastaliq: پہیلی, je bolivudski film snimljen 2005. u režiji Amola Palekara. Producenti su bili Gauri Khan, Sanjiv Chawla i Shahrukh Khan, koji takođe igra i glavnu ulogu. Radnja se temelji na noveli koju je napisao ugledni književnik Vijayadan Detha, a glavna protagonistica je žena koju je muž na nekoliko godina napustio radi posla u drugom gradu; to koristi duh, koji preuzima njegov identitet.

Paheli
RežijaAmol Palekar
ProducentGauri Khan
Shahrukh Khan
ScenarioVijayadan Detha (originalna novela)
Sandhya Gokhale
Amol Palekar
UlogeShahrukh Khan
Rani Mukerji
Amitabh Bachchan
Sunil Shetty
Juhi Chawla
MuzikaM.M. Kreem
FotografijaRavi K. Chandran
MontažaAmitabh Shukla
DistribucijaRed Chillies Entertainment
Datum(i) premijere
24. 6. 2005 (2005-06-24)
Trajanje141 min.
Zemlja Indija
Jezikhindi
Paheli na Internet Movie Database

Sadržaj uredi

U filmu naraciju vode dvije lutke, a glasove tim lutakama daju Naseeruddin Shah i Ratna Pathak Shah. Mlada Lachchi (Rani Mukerji) treba da se uda za Kishen (Shahrukh Khan), sina bogatog Marchwala (Anupam Kher). Kishen je sin koji se uvijek pokoravao svom ocu, kao i njegov stariji brat. Njegov otac za njega želi da započne svoj posao, van grada poslije ceremonije vjenčanja. Poslije vjenčanja, kada Kishen ostaje zajedno sa svojom ženom Lachchi, umjesto da provede vrijeme sa njom, on radi na knjizi, kako bi završio sve obaveze koje su mu ostale kući, a već ujutru odlazi na poslovni trip, koji će trajati pet godina. Lachchi je jako nesrećna ovim vjenčanjem. Gajrobai je tješi, govoreći joj da je i njen muž otišao isto tako, dan poslije njihovog vjenčanja. Sledeći dan se pojavljuje duh, koji je uzeo oblik tijela i glasa kao Kishen, jer želi da pridobije Lachchi. Naime, on se u nju zagledao još kada je odlazila da se uda za Kishena, pretvarajući se u pticu i razne stvari, kako bi je dobro osmotrio.

On tu počinje da živi sa njom, ali govoreći joj da je on u stvari duh, dok ga drugi smatraju kao pravog Kishena. Kishenovom ocu daje svako jutro zlatne novčiće, jer mu je to opravdanje zašto se vratio kući. Sve izgleda super i Lachchi je zadovoljna. Ali Kishen poslije četiri godine, osjeća da mu fali žena, i želi da se vrati kući. Ona je već trudna, i ona osjeća da joj se sreća bliži kraju. Kada je Kishen došao kući nastaje zabuna. Isprva svi misle da je on spletkaroš, jer vjeruju duhu, koji je sve te godine bio sa njima. Međutim, stanovnici se odlučuju da idu vraču, kako bi im pomogao i rekao, koji je od njih pravi Kishen. On traži od pravog sina Bhanwarlal da pokupi vrući ugalj, što pravi Kishen i radi. On traži od pravog muža Lachchi da skupi stado ovaca, što opet pravi Kishen radi. Duh ne radi ništa, jer ga je Lachchi zamolila da nikada više ne koristi magiju. Ali, kada je vrač tražio da pravi ljubavnik uđe u ćup od vode, duh ulazi i tako oni saznaju da je pravi Kishen ovaj drugi. Lachchi je razočarana gubljenjem duha, ali zahvaljujući riječima koje joj je Kishen rekao kada se vratio kući, ona shvata da je duh uspio da pravog Kishena strpa u ćup, a da on ostaje sa njom. Oni daju svojoj kćerci ime Looni Ma, pomoću čega je ona i prepoznala duha.

Uloge uredi

Eksterni linkovi uredi