Padaj silo i nepravdo

"Padaj silo i nepravdo" je hrvatska revolucionarna pjesma nadahnuta Hvarskom bunom. Nastala je na osnovama pjesme "Slobodarka" čiji je autor dr. Josip Smodlaka.[1]

Pjesmu su koristili i jugoslavenski partizani tijekom Drugoga svjetskog rata te je bila himna Hvarske partizanske čete "Matij Ivanić".[2]

Pjesma doživljava procvat nakon izvođenja u skupocjenom i popularnom partizanskome filmu Bitka na Neretvi iz 1969. godine.

Bijelo dugme, popularni sarajevski rock-sastav, uzelo je prve dvije strofe kao uvod za pjesmu s istoimenoga glazbenog albuma, "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" iz 1986. godine.

Sadržaj

uredi

1.

Padaj, silo i nepravdo,
narod ti je sudit zvan;
bjež'te od nas noćne tmine,
svanuo je i naš dan.

2.

Pravo naše ugrabljeno
amo natrag dajte nam,
ne date li, ne molimo,
uzet će ga narod sam.

3.

Gradove smo vam podigli,
turne, kule gradili,
od uvijek smo roblje bili
i za vas smo radili.

4.

Nevolja će biti vela
po palacim tvrdimi,
kad vidite da sa sela
s maškinima gremo mi.

5.

Nastati će novo doba
Matija Ivaniću,
ustati ćeš tad iz groba,
s tobom u boj poći ću.

6.

Zastava će nova viti,
iznad naših glava tad;
radnik, seljak jedno biti,
isti im je trud i rad.[3]

Izvori

uredi
  1. Nikola Anić, Pučki ustanak na Hvaru i Narodnooslobodolački rat, Radovi 10, Sveučilište u Zagrebu, Centar za povijesne znanosti, Odjel za hrvatsku povijest, Zagreb, 1977., str. 522., preuzeto 30. ožujka 2011.
  2. Nikola Anić, Pučki ustanak na Hvaru i Narodnooslobodolački rat, Radovi 10, Sveučilište u Zagrebu, Centar za povijesne znanosti, Odjel za hrvatsku povijest, Zagreb, 1977., str. 529.:

    Čim se u srpnju 1942. formirala Hvarska partizanska četa »Matij Ivanić«, pjesma »Padaj, silo i nepravdo!« uzeta je za himnu.

    , preuzeto 30. ožujka 2011.
  3. Nikola Anić, Pučki ustanak na Hvaru i Narodnooslobodolački rat, Radovi 10, Sveučilište u Zagrebu, Centar za povijesne znanosti, Odjel za hrvatsku povijest, Zagreb, 1977., str. 526., preuzeto 15. listopada 2013.