Pad zastavice je termin u vezi sa šahom.

Na fotografiji ovog šahovskog sata zastavice su crvene boje. Igrač čiji je sat sa desne strane je „na potezu“, pošto mu je protivnik uključio sat. Pošto je ušao u poslednjih pet minuta vremena određenog za razmišljanje, kaže se da njegova zastavica „visi“, odnosno da je u „oskudici vremena (cajtnotu)“. Zastavica će pasti kada na ovom satu bude prošlo tri sata.

Zastavica je uređaj na šahovskom časovniku, koji svojim padom signalizuje da je isteklo vreme predviđeno za razmišljanje. Obično je crvene boje. Sve što pokazuje zastavica, smatra se ispravnim u smislu Pravila šaha (šahovski sat sa očiglednim kvarom mora ranije biti zamenjen).

U standardnom šahu smatra se da je igraču „pala zastavica“ kad tu činjenicu osnovano reklamira igrač ili sudija. Ako su obe zastavice pale, a nemoguće je ustanoviti koja je pala prva (ne znači da je prvo pala igraču koji u trenutku utvrđivanja ima više potrošenog vremena), partija će biti nastavljena, odnosno, partija će biti proglašena remijem.

Pad zastavice nije isto što i mat ili pat. Saglasnost o remiju važi i ako se posle toga ustanovi da je zastavica pala. Hipotetički slučaj može nastati ako su obe zastavice istovremeno pale, što se može dogoditi samo posle odigranog poteza. Partiju u tom slučaju gubi igrač čiji časovnik miruje, jer on nije stigao da završi potez.

Za zastavicu se kaže da počinje da „visi“ kada šahista uđe u poslednjih pet minuta vremena predviđenog za razmišljanje.

Vidi još uredi