Pack Up Your Troubles in Your Old Kit Bag


"Pack Up Your Troubles in Your Old Kit-Bag, and Smile, Smile, Smile" je puni naziv britanske marševske pjesme izdane u Londonu 1915. godine, a koja je stekla ogromnu popularnost za vrijeme prvog svjetskog rata. Tekst je napisao George Henry Powell pod pseudonimom "George Asaf", a muziku njegov brat Felix Powell.[1] Pjesma je iste godine pobijedila na natječaju za pjesmu koja bi najbolje podigla moral. Tekst, koji slušateljima sugerira da zaborave na svoje brige, je imao važnu ulogu u održavanju morala britanske vojske, ali i javnosti u trenucima kada se ispostavilo da će rat biti daleko duži i teži nego što je itko pretpostavljao. Često se navodi kao jedna od najoptimističnijih pjesama ikada napravljenih.

Njeni autori su, inače, imali sasvim različito mišljenje o ratu. Dok je George bio pacifist i koristio prigovor savjesti da izbjegne regrutaciju, njegov brat se priključio vojsci i dobio čin zastavnika.

Napravljene su brojne verzije pjesme, neke od njih i na drugim jezicima.

Godine 1932. su stihovi pjesme iskorišteni za naslov filma Pack Up Your Troubles u kome Laurel i Hardy nastupaju kao američki vojnici u prvom svjetskom ratu.

ReferenceUredi

  1. „Indiana University Sheet Music”. Pack up your troubles in your old kit-bag and smile, smile, smile. http://www.letrs.indiana.edu/cgi/b/bib/bib-idx?c=devincent;g=sheetmusic;cc=devincent;xc=1;rgn1=id;type=simple;view=reslistlong;fmt=long;q1=LL-SDV-262003;sid=8ba6c096ef76a14968f76750c4932027;. Pristupljeno 23. 08. 2007.