Pčelarstvo (ili apikultura, od latinske riječi apis za pčelu) je grana poljoprivrede koja se bavi uzgojem pčela u svrhu dobavljanja meda, voska, mliječi i peluda, te oprašivanja raznog poljoprivrednog bilja. U pčelarstvu razlikujemo seleće pčelarstvo (pčelinjak u kojem pčelar seli košnice u blizinu paše ovisno o godišnjem dobu) i stacionirano pčelarstvo (pčelinjak u kojem pčelar smješta košnice uglavnom na vlastito zemljište) i kao novija grana ekopčelarstvo. pčelari su specifična vrsta poljoprivrednih proizvođača jer ne ovise o svom zemljištu, često ga ni nemaju ili imaju vrlo malo.

Pčelinja košnica

Uz med, važan proizvod pčelarstva su i pčelinji otrov, matična mliječ, pčelinji vosak i propolis. Cvjetna pelud nije direktan proizvod pčela već je pčele sakupljaju sa cvijeća i unose u košnicu. U pčelarstvu nalazimo i druge proizvode koji su nastali obradom pčelinjih proizvoda kao npr. gvirc, medovina, medena rakija, liker od meda, propolis kocke, medenjaci i drugo.

Pčelinji proizvodi uredi

Direktni proizvodi pčela

  • Med - Med je najpoznatiji i najrasprostranjeniji pčelinji proizvod pčele medarice. Cvjetovi biljaka, svojim žlijezdama nektarijama, luče nektar koji privlači kukce pa tako i pčele na oprašivanje. Pčele kao najbrojniji oprašivači također sakupljaju nektar i odlažu ga u stanice saća.
  • Propolis - Propolis nastaje tako da pčele sakupljaju razne smolaste tvari sa biljaka u svom okolišu i donose ih u košnicu. Tim istim smolama dodaju razne tvari, kako bi nastao propolis. Propolis je obično tamno smeđe boje, međutim ona kao i kod meda ovisi o vrsti biljaka sa kojih ga pčele donose, podneblju i drugim okolnostima.
  • Pčelinji vosak - vosak u novije vrijeme ljudi često poistovjećuju sa sviječama od parafina što je pogrešno. Vosak proizvode samo pčele.
  • Matična mliječ - Matična mliječ, (royal yelly, gelee royale) je prirodni stimulator koji sadrži visoku koncentraciju biološki aktivnih tvari, osobito mnogo pantonske kiseline koja daje organizmu vitalnost. Matična mliječ je kremasta, lijepljiva, mliječno bijela, jako kisela supstanca sa malo gorčim ukusom i specifičnim mirisom. Pčele radilice u starosti od 5-15 dana izlučuju iz svojih nadždrijelnih žlijezda supstancu bogatu proteinima i drugim dragocjenim supstancama koje se osobito stvaraju u velikim količinama za vrijeme obilne paše peludi.
  • Pčelinji otrov - Pčelinji otrov je izlučevina žalčanog sustava pčele, a osnovna mu je prirodna namjena štititi pčelu i njezinu zajednicu od neprijatelja. To je gusta tekućina vrlo karakterističnog mirisa i gorkastog, kiselkastog okusa. U "Kuranu" je tekst o pčelinjem otrovu koji glasi: "Iz njihovih trbuha nastaje tekućina koja je medicina za ljude".

Ostali proizvodi u pčelarstvu uredi

  • Cvjetna pelud - Pelud je, uz med, osnovna hrana pčelama koja im je i jedini izvor proteina. Po sastavu je pelud je izrazito kompleksan, te uz proteine između ostalog sadrži vitamine, minerale. Od 22 poznate amino kiseline u biokemiji, sve su pronađene u peludu.
  • Svijeće -
  • Medena rakija - Liker od meda, medna rakija, medova rakija, medica ... je prirodni tradicionalni napitak naših starih. Poznato je da se takav sličan napitak spremao još za vrijeme starih rimljana. Proizvodi se u gotovo svim zemljama svijeta i svijeta i uz medovinu spada u najstarija alkoholna pića. Mnogi iz neznanja liker-rakiju od meda pogrešno nazivaju i Medovina.
  • Medovina - Medovina je alkoholni napitak koji nastaje fermentacijom meda i vode, po potrebi se dodaje kvasac i drugi dodaci poput ljekovitog bilja i začina. Po proizvodnji je vrlo slična vinu, iako ni naziv vino nije potpuno pravilan iz razloga što su vina, po svojoj definiciji, proizvodi od grožđa.
  • Gvirc -
  • Kreme za kožu - U pčelarstvu se proizvode se iz pčelinjeg voska kao osnovne sirovine uz dodatak nekoliko vrsta baznih ulja ovisno o tipu kreme.
  • Balzami za usne - U pčelarstvu se proizvode se iz pčelinjeg voska kao osnovne sirovine.
  • Sapuni s propolisom -

Vrste pčelinjaka uredi

  • Stacionirani pčelinjak - pčelinjak u kom su košnice smještene cjelu godinu na jednom mjestu
  • Seleći pčelinjak - pčelinjak u kom se košnice sele na razna područja ovisno o medenju određenih biljaka
  • Ekopčelinjak - pčelinjak koji je pod posebnim nadzorom ovlaštenih institucija.

Pribor i oprema uredi

Prije samog početka sa pčelarstvom treba osigurati i osnovni pribor. Podjela pribora odnosi se na pribor i alat za rad sa pčelama, pribor i alat za rad sa satnim osnovama, pribor i alat za oduzimanje meda, pribor i alat za topljenje voska.

Kod početka treba nabaviti:

  1. Pčelarski šešir ili pčelarsko odijelo(može i oboje)
  2. Pčelarske rukavice
  3. Dimilica za pčele, pčelarski nož-dlijeto, pčelarska četka
  4. Sredstvo za dimljenje
  5. Pčelarska klješta za vađenje okvira
  6. Pčelarski dnevnik
  7. Kalup za sastavljanje okvira (lako ga možemo izraditi sami)
  8. Topionik za vosak (sunčani lako izradimo sami)
  9. Stalak za otklapanje saća
  10. Nož za otklapanje saća ili pčelarska vilica
  11. Posuda sa sitom za prihvat meda (kod vrcanja)
  12. Sipaonik za pčele (ljevak)
  13. Kutija za prihvat okvira prilikom pregleda
  14. Stegač za seljenje nastavljača - kod selećeg pčelarstva ali dobro je imati nekoliko i u stacionianom pčelinjaku
  15. Pčelarska vaga (poželjno ali nije nužno u početku)

To je osnovni pčelarski pribor koji ćemo kasnije nadopunjavati po potrebi zajedno sa širenjem pčelinjaka. Oprema mora uvijek biti čista i spremna za upotrebu. Nakon svake upotrebe pribor treba očistiti jer samo redovitim čišćenjem opreme osiguravamo kvalitet proizvoda i izbjevgavamo pojavu bolesti kod pčela. Pribor i opremu nije preporučljivo upotrebljavati na više pčelinjaka. Rukavicama ili alatom lako se prenose bolesti iz pčelinjaka u pčelinjak. Kante za med i ostala oprema neka bude iz inox koja je prihvatljivija za prehranbene artikle i lakše se održava. Limene i plastične kante treba izbjegavati osobito ako su prethodno upotrebljavane za skladištenje nečeg drugog. Plastična će ambalaža upiti strane mirise dok je kod limene česta pojava hrđe te kao takva nije prihvatljiva u pčelarstvu ni za vodu koja se daje pčelama.

Bolesti pčela uredi

Bolesti pčela dijelimo na:

  • Zarazne bolesti pčelaKamenito leglo, Vapnenasto leglo, Mješinasto leglo, Varooza, Akutna pčelinja paraliza, Kronična pčelinja paraliza, Američka gnjiloća legla,Europska gnjiloća legla, Akaroza, Ameboza
  • Nezarazne bolesti pčelaPrehlađeno leglo, Pregrijano leglo, Začep crijeva peludom
  • Štetočine u košnici i neprijatelji pčelaVeliki voskov moljac (Galleria mellonella L.) i mali voskov moljac (Achroea grisella), Slaninar – Dermestres lardarius, Pčelomorac – Trichodes apiaius, Leptir mrtvačka glava – Acherontia atropos L., mravi, ose, stršljeni, ptice
  • Trovanja pčela sredstvima za zaštitu biljaPrema opasnosti za pčele sredstva za zaštitu bilja se dijele u četiri skupine: I. grupa , II grupa , III grupa , IV grupa

Više o bolestima : Bolesti pčela

Poveznice uredi

Vanjske poveznice uredi

Vanjski linkovo uredi