Ozarje je riječ kojom se naziva svjetlost koja noću obasjava Mjesec sa Zemlje. Ovdje se, naravno, misli na noć koja vlada na dijelu one strane Mjeseca koja nije obasjana Sunčevom svetlošću, a okrenuta je ka Zemlji, čija je (Zemljina) površina makar djelomično obasjana Sunčevom svjetlošću.

Nagradna igra Uredi

Riječ ozarje je nastala tako što su beogradske dnevne novine "Večernje novosti" 1969. godine povodom sletanja misije sr:Apolo 11 na površinu Mjeseca, u okviru stalne rubrike "Letimo na Mesec", pokrenule nagradnu igru kojom se čitaoci pozivaju da predlože naziv za gore navedenu svjetlost. Na adresu "Večernjih novosti" stiglo je više hiljada pisama s prijedlozima. Pobijedio je prijedlog Novaka Rojevića, inženjera građevine i vojnog kartografa iz Karlovca u Hrvatskoj. Odluku o pobjedniku donijela je komisija koju su činili književnici Miroslav Antić, sr:Aleksandar Popović, sr:Božidar Timotijević i sr:Aleksandar Vučo, kao i član redakcije Ljerka Sabić.

Ostali prijedlozi Uredi

Na 20.000 kupona, koji su tada pristigli u redakciju "Večernjih novosti", bilo je mnogo zanimljivih novih riječi i naziva: azurina, belodina, erosplaminalunas, Evina jabuka, farosjaj, jugovina, ozorje, svitnica, švalerina, zembelica, zemilje, zemljozarje...

Vidi još Uredi

Eksterni linkovi Uredi

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=10&status=jedna&vest=132422&datum=2003-04-10[mrtav link]