Oxford Classical Dictionary

The Oxford Classical Dictionary (OCD), tj. Oxfordski klasični leksikon jeste jednotomna enciklopedija na engleskom jeziku koja obrađuje teme vezane za antičku Grčku i Rim. Prvo izdanje objavljeno je 1949. godine (OCD1), a uredio ga je Max Cary uz pomoć H. J. Rosea, H. P. Harveya i A. Soutera. Drugo izdanje (OCD2), koje su uredili Nicholas G. L. Hammond i H. H. Scullard, izašlo je 1970. godine, a treće izdanje, koje su uredili Simon Hornblower i Antony Spawforth, štampano je 1996. godine (OCD3). Godine 2003. objavljeno je revidirano treće izdanje, koje je skoro identično s prethodnim trećim izdanjem. Četvrto izdanje, koje su uredili Simon Hornblower i Antony Spawforth uz pomoć Esther Eidinow, izašlo je 2012. godine. Ovu najnoviju verziju karakterišu tri glavne odlike: prvo, revidiran je tekst oko polovine odrednica; drugo, 90 je novih ili zamenjenih odrednica (19 je zamenjenih); i treće, ažurirana je bibliografija za sve odrednice.

Digitalno i internetsko izdanje uredi

Treće revidirano izdanje dostupno je na Internetu za članove institucija koje su se pretplatile, bilo na Oxford Digital Reference Shelf Arhivirano 2014-09-06 na Wayback Machine-u ili na Oxford Reference Online Premium. Treće izdanje (iz 1996) bilo je dostupno i na CD-ROM-u, ali je bilo delimično inkompatibilno s novijim verzijama Windowsa, i kasnije nije revidirano niti ponovo objavljivano. Treće je izdanje dostupno i na InteLex Corporation preko Interneta, ali ne više i na CD-ROM-u (InteLex verzija bila je kompatibilna sa svim operativnim sistemima Windowsa).

Zanimljivosti uredi

Primerak OCD tradicionalno se poklanja studentima koji osvoje četiri uzastopne zlatne medalje na Nacionalnom ispitu iz latinskog.[1]

Reference uredi

  1. „National Latin Exam Awards”. Arhivirano iz originala na datum 2014-09-27. Pristupljeno 2013-11-30. 

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi