Ourika (arapski: نهر أوريكا, berberski: Iwriken, francuski: Oued Ourika) je rijeka u sredini Maroka u Regiji Marrakesh-Safi duga 104 km, značajna pritoka rijeke Tensift.[1]

Ourika
Oued Ourika
Lokacija
KontinentiAfrika
RegijeMagreb
Države Maroko
PokrajineMarrakesh-Safi
GradoviAghmat
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
  – koordinate
Visoki Atlas[1]
2000 m
31° 11′ 38″ N, 7° 40′ 10″ W
Ušće
  – aps. visina
  – koordinate
kod Marakeša u Tensift
500 m
31° 41′ 27″ N, 7° 47′ 45″ W
Dužina104 km
PritokeZat
Hidrologija
Sliv
  – površina
atlanski
1500 km²
Ulijeva se uTensift

Ourika je poznata po čestim poplavama u ljeto i proljeće, što je neobično jer većina marokanskih rijeka tad ima vrlo malo vode.

Hidrologija uredi

Ourika izvire na sjevernim padinama planina Visokog Atlasa u Regiji Souss-Massa, od tamo teče prema sjeveru, probijajući se uskim kanjonima. Nekih 30 km jugoistočno od Marakeša, kod gradića Aghmat se račva u dva rukavca i nadalje teče razdvojena sve do autoputa N9 gdje se ponovno spaja. Dvadesetak km sjeveroistočno od Marakeša uvire u Tensift.

Nešto prije samog ušća prima najveću pritoku Zat.

Unutar 34 godina koliko se prikupljaju podatci o rijeci, 44% poplava dogodilo se u proljeće, a 25% u ljeto kad u Maroku vlada suša, osim u visokim planinama, gdje pasatni vjetrovi donesu olujne kišonosne oblake, koji se toliko istresu da vodotoci naglo nabujaju.

Nakon katastrofalne poplave 1995., poduzeto je nekoliko građevinskih zahvata na regulicaji toka. Istovremeno je u njenom gornjem toku instaliran sistem upozorenja, koji alarmira stanovnike duž doline.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 SAIDI, Mohamed El Mehdi. „The Ourika floods” (engleski). Comunicações Geológicas. Pristupljeno 30.6. 2020. 

Vanjske veze uredi