Otto Antonini (Zagreb, 1892. – Zagreb, 1959), hrvatski likovni umjetnik, pionir grafičkog dizajna, oblikovalac poštanskih maraka, slikar-portretist i ilustrator.

Životopis uredi

Otto Antonini potječe iz umjetničke obitelji. Njegov otac je bio fresko-slikar, koji se doselio u Zagreb iz Italije zbog angažmana u Zagrebu. I Otto se školovao za fresko-slikara. Kao stipendist Društva umjetnosti boravio je godinu dana u Sieni, gdje je pohađao Akademiju lijepih umjetnosti (Accademia di Belle Arti).

Poslije završetka školovanja posvetio se tada novim tiskanim medijima - ilustriranim časopisima, radeći crteže za litografije u boji. U razdoblju od 1915. do 1917. pokrenuo je i uređivao humorističko-satirički časopis Šišmiš te je pod pseudonimom Strihnini objavljivao otrovne ilustracije i karikature. Najplodnije godine njegovog stvaralaštva bile su 1926-1932, kada djeluje kao likovni urednik i glavni crtač ilustriranog tjednika Svijet (čiji je prvi broj izašao 6. II. 1926). Autor je brojnih rješenja za poštanske marke, koje intenzivno radi u periodu 1918-1952.

Eksterni linkovi uredi