Otoplastika ili korekcija ušiju (od grčkih reči οὖς, — uvo + πλάσσεινformiranje) estetski je hirurški zahvat kojim se rešava problem klempavih ušiju. U celoj hirurgiji ne postoji ni jedna operacija koja ima toliko metoda i toliko raznih modifikacija kao otoplastika.[1] Iskusni hirurg će iz svake metode izdvojiti ono najbolje kako bi prilagodio tehniku operacije svakom individualnom pacijentu i njegovoj otopostazi. Ova korektnivna operacija može se izvesti već posle pete godine života. U najvećem broju slučajeva izvodi se kod dece starosti od 4-14 godina ali se radi i kod starijih.

Otoplastika
Klempave uši uspešno se leče otoplastikom

Opšta razmatranja uredi

Deformiteti ušne školjke, odnosno njen nepravilan položaj otopostaza, u donosu na glavu poznat je od davnina i popularno se u narodu naziva „klempave uši”.

Oblik ušne školjke upotpunjuje opšti izgled glave i lica, pa zato „klempave uši” mogu da budu uzrok nezadovoljstva sopstvenim izgledom i uzrokom nastajanja kompleksa manje vrednosti.

Otoplastika se prema konačnom cilju deli na:

  • Estetsku — promena oblika ušiju.[2]
  • Rekonstruktivnu — stvaranje potpuno ili delimično nedostajućih delova ušiju.[3]

Indikacije uredi

  • Klempave uši
  • Deformacije ušne školjke
  • Povećane ušne školjke
  • Hipertrofirane ušne školjke.
  • Povrede ušne školjke

Način izvođenja uredi

Pre nego se počne operacijom, potrebno je izvršiti vrlo pažljivo merenje širine i visine ušne školjke, ugao njena otklona, kao i zadnju distancu od ivice ušne školjke, kako bi rez koji se nalazi iza uha bio simetričan na obe strane glave.

Sama operacija radi se u lokalnoj (eventualno na zahtev pacijenta u opštoj) anesteziji, u trajanju do jednog sata, u najvećem broju slučajeva.

Nakon operacije vrši se imobilizacija ušne školjke, zavojem u trajanju od 24-48 časova. Redovno previjanje i toaleta rane obavlja se svaki drugi dan, a šavovi se uklanjaju nakon 7 dana. Oteklina i eventualni krvni podlivi povlaće se nakon 10 dana, a osetljivost ušne školjke na dodir vraća se nakon nekoliko nedelja. Postoperativni ožiljci su skriveni iza uva i ne vide se. Stariji pacijenti se mogu vratiti poslu nakon pet dana, dok deca moraju malo duže da se čuvaju naročito u igri sa drugom decom.

Izvori uredi

  1. Dieffenbach, Johann Friedrich . Die operative Chirurgie [The operative surgery] (in German). Leipzig: FA Brockhaus. OCLC 162724901.[page needed] cited by Tanzer, R. C.; Converse, J. M.; Brent, B. (1977). Deformities of the auricle. In Converse, J. MD; Converse, John Marquis; Littler, J. William. Reconstructive Plastic Surgery (2nd ed.). Philadelphia: Saunders. 1845. ISBN 978-0-7216-2682-6. pp. 1710
  2. Jack Davis. Otoplasty: Aesthetic and reconstructive techniques. 1997. ISBN 978-1-4612-7484-1. pp.
  3. Melvin A. Shiffman. Advanced Cosmetic Otoplasty: Art, Science, and New Clinical Techniques - Springer 2013. ISBN 9783642354311. pp.

Spoljašnje veze uredi