Otočke teritorije Sjedinjenih Američkih Država

Otočke teritorije Sjedinjenih Američkih Država (engleski: Insular areas of the United States) su zavisne teritorije Sjedinjenih Američkih Država koje administrativno ne pripadaju pod vlast niti jednoj od 50 Američkih saveznih država a niti pod Distrikt Kolumbija već njima upravlja Ured za otočka pitanja u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova. [1]

Otočke teritorije Sjedinjenih Američkih Država
Insular areas of the United States
Država  SAD
Karta
Lokacija Otočkih teritorija Sjedinjenih Američkih Država
Lokacija Otočkih teritorija Sjedinjenih Američkih Država

Otočke teritorije Sjedinjenih Američkih Država je generički termin koji koristi američki Stejt department za bilo koju teritoriju pod kontrolom vlade SAD.

Karakteristike uredi

Otočke teritorije Sjedinjenih Američkih Država dijele se na ujedinjene teritorije - incorporated (na njih se primjenjuje američki ustav) i na one koje još to nisu - unincorporated (u tom slučaju se na njih primjenjuje američki ustav samo djelomično)

Stanovnici otočkih naseljenih teritorija (osim Američke Samoe) se tretiraju kao građani Sjedinjenih Američkih Država, iako ne plaćaju federalni porez, i ne sudjeluju u američkim izborima i nemaju predstavnike u Kongresu. Oni se mogu slobodno kretati po cijeloj teritoriji Sjedinjenih Američkih Država bez ikakvih imigracionih restrikcija. Proizvodi koji se proizvode na otočkim teritorijima SAD, imaju etiketu Proizvedeno u SAD (Made in USA).

Historija uredi

Po uzoru na organizaciju Sjeverozapadnih teritorija iz 1789. svi teritoriji koji još nemaju status savezne države bili su pod direktnom ingerencijom Američkog Kongresa kao organizirane ujedinjene teritorije, sa izvjesnom lokalnom samoupravom.

Otoci ujedinjeni u SAD (incorporated) uredi

Nenaseljeni uredi

Otoci koji još nisu ujedinjeni u SAD (unincorporated) uredi

Naseljeni uredi

Nenaseljeni uredi

Države koje su slobodno pristupile SAD uredi

Tzv. pridružene države (associated state) su:

Izvori uredi

  1. Unincorporated territory of the United States (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 28. 04. 2013. 

Vanjske veze uredi