Otmica Betty i Barneya Hill

Otmica Betty i Barneya Hill odnosi se na američki par koji je navodno otet od izvanzemaljskih bića tokom noći sa 19. na 20.9. 1961. dok su se vozili autom po ruralnom krajoliku New Hampshirea.

Incident je znan i kao "incident Zeta Reticuli" jer je par izjavio da su oteti i smješteni u NLO-u gdje su razaznali kartu svemira odakle dolaze bića, a karta navodno prikazuje zvjezdani sustav Zeta Reticuli. Bio je to prvi široko razglašen izvještaj o otmici izvanzemaljaca, te je pretvoren u knjigu The Interrupted Journey [Prekinuto putovanje] iz 1966. te TV-film The UFO Incident iz 1975. Veliko zanimanje proizašlo je iz toga jer se radilo o rasno miješanom paru: Betty je bila bjelkinja, a Barney crnac.

Par navodi da se tijekom vožnje isprva ničega nije sjećao, izuzev osjećaja da su imali "izgubljeno vrijeme". Međutim, narednih dana, Betty je imala noćne more u kojima su niski ljudi u plavim uniformama zaustavili njihov auto na cesti i natjerali ih da izađu. Onda su ih odveli u metalni svemirski brod gdje je par odvojen i podvgnut istraživanjima (ljuštenje dijelića kože; rezanje dijela kose; stavljanje igle u trbuh). Nakon testova, par je pušten, ostavljen ispred auta te je dobio upute da čeka dok svemirski brod ne nestane. Betty navodi da nikada nije imala tako detaljan i jasan san. Uočeno je da su se svjedočenja Betty i Barneyja (ispitani su odvojeno) uglavnom poklapali, ali da su bili različiti u nekoliko detalja iz njenih snova. Psihijatar Benjamin Simon, koji ih je ispitivao, je zaključio da je Baneyevo svjedočenje fantazija nadahnuta Bettyinim snom, što je par odbio.

Većinu bilješki Betty Hill arhivirano je na sveučilištu New Hampshire, koje je pohađala.[1] Jula 2011., navodno mjesto otmice je obilježeno.[2]

Izvori uredi

  1. University of New Hampshire Library[mrtav link]
  2. Jordan, Jessica (2011-07-25). „Little Green Men Celebrated in NH”. NH.com. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-01. Pristupljeno 2015-05-20. 

Eksterni linkovi uredi