Ottavio Bottecchia

(Preusmjereno sa stranice Otavio Botekja)

Otavio Botekja (ital. Ottavio Bottecchia; 1. avgust 189415. jun 1927) je bivši italijanski profesionalni biciklista u periodu od 1922. do 1927. godine i dvostruki pobednik Tur de Fransa. Botekja je prvi Italijan koji je pobedio na Tur de Fransu. Nađen je mrtav pored puta 1927. godine, razlog smrti nije poznat.

Otavio Botekja Icône cycliste
Lične informacije
Ime Otavio Botekja
Datum rođenja (1894-08-01)1. 8. 1894.
Državljanstvo Italija Italija
Informacije o timu
Trenutno član tima Završio karijeru
Disciplina drumski
Tip vozača Brdske trke
Profesionalna karijera
1922
1923 — 1927
Ganna - Dunlop
Automoto - Hutchinson
Uspesi
Tur de Frans
Tur de Frans 2 (1924, 1925)

Podaci od: 9. jun 2016.

Karijera uredi

Botekja je počeo da se bavi biciklizmom 1920. godine, Teodoro Karnieri, predsednik biciklističke asosijacije, dao mu je trkački bicikl. Prvih godina nije imao zapaženih rezultata. 1923. godine vozio je svoj prvi i jedini Điro, gde je osvojio peto mesto. Taj rezultat privukao je pažnju tada najboljem Francuskom biciklisti Anriju Pelisjeu, koji ga je pitao da mu se pridruži u timu "Automoto - Hutchinson". Pelisje je rekao da je gledao Botekju na Điro od Lombardija trci i na Milan - San Remu i tim je potpisao ugovor sa njim, nakon čega je Botekja vozio Tur de Frans. Pobedio je na drugoj etapi i bio je lider do devete etape, kada ga je prestigao Pelisje, koji je i osvojio Tur, Botekja je završio drugi. Pelisje je izjavio da je siguran da će ga Botekja prestići sledeće godine.

1924. Botekja je pobedio na prvoj etapi i bio je lider Tura do kraja, pobedivši na još tri etape, postavši prvi Italijan koji je osvojio Tur. Žutu majicu je nosio sve vreme u vozu do Milana, putujući trećom klasom da uštedi novac.

1925. osvojio je drugi Tur zaredom, pobedio je na četiri etape, a na još pet etapa je završio drugi. Botekji je pomagao Lisjen Bis, koji je bio prvi radnik u istoriji Tura. Bis je osvojio Tur naredne godine, a Botekja više nije bio onaj stari. 1925. osvojio je i trku Milana, a 1926. završio je drugi na Turu Baskijske zemlje, dok je na Tur de Fransu morao da se povuče tokom desete etape.

Privatni život uredi

Botekja je bio osmo dete u siromašnoj porodici u kojoj je bilo devetoro dece, išao je u školu samo jednu godinu. Radio je kao obućar, a zatim kao zidar. Otac ih je napustio da bi našao posao u Nemačkoj. Botekja se kasnije oženio i imao je troje dece.

Iako je bio socijalista i imao anti-fašistička ubeđenja, Botekja se pridružio Bersaljerijevom korpusu u Italijanskoj vojsci tokom prvog svetskog rata. Tokom četiri godine prenosio je poruke i zalihe na austrijski front, sa biciklom na rasklapanje. Tokom bitke, došao je u kontakt sa malarijom i nekoliko puta je uspio da izbegne zarobljavanje. 3. novembra 1917. preživio je napad gasom, a kasnije je i zarobljen, ali je uspio da pobegne. Nakon povratka na italijanski front, dvaput je išao u izvidnicu u Austrijske oblasti. Kasnije mu je dodeljena bronzana medalja za hrabrost.

1919. je otišao u Francusku gde je radio na građevini. 1921. umrla mu je ćerka sa sedam godina.

Smrt uredi

23. maja 1927. Otavijevog brata, Đovanija, udario je automobil dok je vozio bicikl, nakon čega je umro. Botekja se zbog toga vratio u Italiju, a trebao je i da vozi Điro.

3. juna 1927. farmeri u blizini sela Peonis, našli su Botekju na ulici blizu kuće, napukle lobanje, slomljene ključne kosti i ostalih kostiju. Njegov bicikl je bio malo dalje od njega, neoštećen. Nije bilo tragova da ga je automobil udario niti je na pedalama bicikla ili kočnicama bilo nečega što bi nagoveštavalo da je izgubio kontrolu nad biciklom i pao. Prevezen je u bolnicu, gde je umro 12 dana kasnije.

Mnogo godina kasnije, farmer iz Pordenea je na samrti rekao da je vidio čoveka kako jede njegovo grožđe, bacio je kamen da ga uplaši ali ga je pogodio. Kada je vidio ko je to, uspaničio se i odnio ga pored ulice.

Spoljašnje veze uredi