Otac na službenom putu

Otac na službenom putu (1985) je dramski film reditelja Emira Kusturice. Scenario je napisao Abdulah Sidran. Glavne uloge tumače Moreno De Bartoli, Predrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mira Furlan, Mustafa Nadarević i Predrag Laković.

Otac na službenom putu
filmski poster
ŽanrDrama
RežijaEmir Kusturica
ProducentMirza Pašić
ScenarioAbdulah Sidran
UlogePredrag Miki Manojlović, Mirjana Karanović, Mira Furlan, Mustafa Nadarević, Predrag Laković, Pavle Vujisić, Slobodan Aligrudić, Moreno De Bartoli
MuzikaZoran Simjanović
FotografijaVilko Filač
MontažaAndrija Zafranović
Datum(i) premijere
5. 1985 (1985-05)

Cannes
Trajanje136 min.
ZemljaSFRJ
Jeziksrpskohrvatski
Bruto prihod25.053 $ (samo Zapadna Njemačka)
16.131 $ (samo SAD)
Otac na službenom putu na Internet Movie Database

Radnja filma uredi

Priča filma se odvija u ranim pedesetim godinama, u političkoj istoriji Jugoslavije poznatim pod imenom 'vreme informbiroa'. Meho, otac iz naslova filma, uspešan je činovnik na republičkom nivou. Jedna njegova neoprezna i usputna izjava pred ljubavnicom, udružena sa njenom ljubomorom i osvetoljubivošću, odvodi ga u zatvor. To će izazvati seriju promena u njegovom životu i u životu njegove porodice. Njegov mlađi sin, šestogodišnji Malik, posmatra i komentariše sve što se događa oko njega, ali će tu biti dosta stvari koje on neće moći nikada da razume.

Nagrade i nominacije uredi

Film je neočekivano osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu (1985). Bio je nominovan za nagradu Oskar Američke filmske akademije za najbolji film vanengleskog govornog područja.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi