Osman II

(Preusmjereno sa Osman II.)
Osmanli-nisani.svg    Osman II
Osmanski sultan
Kalif
Tughra of Osman II.JPG
Vladavina 1618–1622
Period Uspon Osmanskog Carstva
Puno ime Sultan Osman II
Rođenje 3. novembar 1604. (1604-11-03)
Smrt 20. mart 1622. (dob: 17)
Prethodnik Mustafa I
Nasljednik Mustafa I
Supružnik od Akile Hatun
Kraljevska kuća Kuća Osmanova
Dinastija Osmanska dinastija
Otac Ahmed I
Valide sultan Mahfiruz Hatidže Sultanija
Djeca Šehzade Omer
Zejnep Sultanija

Osman II (3.11. 1604. — 20.5. 1622.) bio je sultan Otomanskog imperija od godine 1618. do svoje smrti.

Osman je bio sin Ahmeda I. Stuio je na prijestolje s 14 godina kao rezultat državnog udara protiv svog ujaka Mustafe I. Usprkos svoje mladosti, Osman se odmah želio nametnuti kao vladar te je osobno vodio invaziju Poljske tokom Moldavskih magnatskih ratova. Teško je poražen u bitci kod Chotina (Chocima) (u stvari opsade Chotina od strane poljskog hetmana Jana Chodkiewicza) u jesen 1621. godine. Nakon toga se posramljen vratio u Konstantinopol, kriveći kukavičluk janjičara za svoje poniženje.

Osman II. bio je vjerojatno prvi vladar koji je shvatio da janjičari kao pretorijanska institucija čine više štete nego koristi modernom imperiju. Zbog toga je zapovijedio zatvaranje njihovih kavana (mjesta gdje su se kovale zavjere protiv prijestolja) i dovukao odane trupe u prijestolnicu. Rezultat je bila dvorska pobuna na čelu s majkom Mustafe I. Osman je zarobljen i zadavljen tetivom od luka.

Prema zapisima suvremenika Osman je bio svojeglav, osvetoljubiv i ponekad sadistički raspložen. No, kao vladar znao je prepoznati probleme i energično ih rješavati. U tome je predstavljao suprotnost većini svojih nasljednika. Njegov najveći problem bio je nedostatak političkog iskustva i nastojanje da se previše problema riješi istovremeno.

Osman i njegova kratka vladavina su dubrovačkom pjesniku Ivanu Gunduliću poslužile kao inspiracija za istoimeni nedovršeni spjev Osman.

Osman II
Rođen/a: 3. novembar 1604 Umro/la: 20. maj 1622
Kraljevske titule
Prethodi:
Mustafa I
Sultan Osmanskog Carstva
26. feb. 1618 - 20. maj 1622
Slijedi:
Mustafa I
Sunitske titule
Prethodi:
Mustafa I
Kalif islama
26. feb. 1618 - 20. maj 1622
Slijedi:
Mustafa I