Osma beogradska gimnazija

Osma beogradska gimnazija se nalazi u Beogradu, na opštini Voždovac.

Osma beogradska gimnazija

Pošalji fotografiju

Tip državna
Sedište Beograd

Istorija uredi

Škola je osnovana 27. septembra 1937. godine ukazom tadašnjeg Ministarstva prosvete, pod nazivom Sedma muška realna gimnazija. Prve školske godine 1937/38. gimnazija je bila mešovita. Iako je po nazivu bila muška, organizovana su ženska odeljenja. Po broju učenika Sedma muška gimnazija je bila najmnogobrojnija u Beogradu. Imala je 32 odeljenja, 16 muških i 16 ženskih, sa ukupno 1511 učenika. Prvi direktor gimnazije je bio Miraš Kljaović, profesor, a u školi je radilo 55 profesora i nastavnika i 7 saradnika.

 
Spomen u Karađorđevom parku, Beograd

Školske 1938/39. godine od ženskih odeljenja je formirana Šesta ženska realna gimnazija koja je bila smeštena u paviljonima kod Auto-komande, u blizini sadašnjeg stadiona. Sedma muška realna gimnazija je od tada postala čisto muška i kao takva traje sve do 1953. godine.

Za vreme okupacije, gimnazija je bila locirana na dva mesta. Viši razredi (od petog do osmog) bili su u zgradi predratne Četvrte muške realne gimnazije, na uglu Tiršove ulice i Vojvode Mirka, a niži razredi su bili u Ulici Jove Ilića u zgradi tadašnje O. Š. "Bora Stanković". U novu zgradu u Ulici Grčića Milenka 71 (gde se i sada nalazi) gimnazija je preseljena 1948. godine. Tada je dobila naziv "Ruđer Bošković".

Školske 1960/61. godine Jedanaesta beogradska gimnazija je dobila veliki broj učenika i profesora tadašnje Petnaeste gimnazije zbog ukidanja te škole. Tada je nastao problem nedostatka prostora, koji je iz godine u godinu bio sve veći jer se svake školske godine povećavao broj učenika čija su interesovanja bila usmerena ka sticanju gimnazijskih znanja kao osnove za dalje školovanje. Taj problem je bio rešen korišćenjem objekta "Šumadija". Adekvatan i celovit prostor Jedanaesta beogradska gimnazija je dobila tek kada se preselila u objekat O. Š. "Stevan Sinđelić" pošto se ova škola preselila u novu zgradu.

Školske 1962/63. godine Osma beogradska gimnazija pod ovim nazivom ponovo počinje da radi u Timočkoj 24 gde se danas nalazi OŠ "Siniša Nikolajević". Gimnazija je formirana od učenika iz nekolicine beogradskih srednjih škola. Na ovom mestu se Osma beogradska gimnazija nalazila do 1964. godine kada prelazi u Njegoševu 15 i taj naziv na ovoj lokaciji nosi do 1980. godine.


Tokom svog šezdesetogodišnjeg rada gimnazija je u periodu od 1980. do 1990. godine zbog reforme tadašnjeg školskog sistema bila organizovana kao škola za obrazovanje proizvodnih zanimanja čime je trebalo da se uspostavi čvršća veza između obrazovnih ustanova i privrede zemlje. Ovakav koncept škole je brzo odbačen. Vraćanjem na stari školski sistem, Jedanaesta beogradska gimnazija je zadržala svoje osnovno opredeljenje: obrazovanje učenika po programu koji osigurava nastavak školovanja na višem nivou i prohodnost za upis na sve fakultete u zemlji. Nastava je organizovana na osnovu jedinstvenih planova i programa za gimnazije kroz smerove: prirodno-matematički i društveno-jezički.