Oscar za najbolju glavnu glumicu

(Preusmjereno sa stranice Oskar za najbolju glavnu glumicu)

Oscar za najbolju glavnu glumicu ili zvanično Nagrada Akademije za najbolju izvedbu glumice u glavnoj ulozi (engl. The Academy Award for Best Performance by an Actress in a Leading Role) dodeljuje Američka filmska akademija glumicama u glavnim ulogama u igranim filmovima. Nominacije predlažu glumci i glumice, koji su članovi Akademije, a za pobednicu glasaju svi članovi i članice Akademije.

Oscar za najbolju glavnu glumicu
Dodjeljuje se za najbolju glavnu glumicu
Dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i nauka
Zemlja  SAD
Prvo dodjeljivanje 1929. (za filmsku sezonu 1927/1928)
Aktualni dobitnik Emma Stone, La La Land (2016)
Službene stranice oscars.org

Najviše nagrađivana glumica u ovoj kategoriji je Katharine Hepburn, koja je ovu nagradu primila 4 puta. Jedanaest glumica su primile dva puta ovu nagradu: Luise Rainer, Bette Davis, Olivia de Havilland, Vivien Leigh, Ingrid Bergman, Elizabeth Taylor, Gledna Jackson, Jane Fonda, Sally Field, Jodie Foster i Hilary Swank.

Katharine Hepburn je, takođe, najviše nominovana glumica, sa čak 12 nominacija. Sledi Meryl Streep, nominovana 11 puta, koja je, sa još 3 nominacije u kategoriji sporedne glumice, ukupno najviše nominovana glumica.

U istoriji je samo jednom ova nagrada bila dodeljena dvema glumicama iste godine. Katharine Hepburn i Barbra Streisand su, sa istim brojem glasova, podelile ovu nagradu 1968. godine.

Halle Berry, koja je dobila ovu nagradu 2002. godine, jedina je Afroamerikanka koja je osvojila Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu.

Nekoliko dobitnica ove nagrade osvojile su i Oscar za najbolju sporednu glumicu: Helen Hayes, Ingrid Bergman, Maggie Smith, Meryl Streep i Jassica Lange.

1920-e Uredi

1930-e Uredi

1940-e Uredi

1950-e Uredi

1960-e Uredi

1970-e Uredi

1980-e Uredi

1990-e Uredi

2000-e Uredi

2010-e Uredi