Oscar Montelius

Oscar Montelius (9.9. 18434.11. 1921.) bio je švedski arheolog koji je rafinirao koncept serijacije, odnosno metodu relativnog kronološkog datiranja. Serijacija je postupak razvijanja kronologije kroz aranžiranje materijalnih ostataka kulturne tradicije u redu koji producira najkonzistentniju matricu njenih kulturnih osobina.

Oscar Montelius

Početni poticaj mu je bilo nastojanje da pruži relativne datume za artefakte u muzejskim zbirkama koje često nisu imale rigorozne podatke, i to tako što je radio usporedbe s drugim artefaktima unutar određenog geografskog područja. Monteliusova metoda je stvorila kronologije specifične za lokaciju, temeljene na materijalnim ostacima. Kasnije, kada bi se kombinirali s pisanim historijskim referencima, predmeti bi mogli dobiti apsolutne datume.

On je uzeo sistem tri doba (Kameno doba, Brončano doba, Željezno doba), prvotno zamišljen od Christiana Jürgensena Thomsena kako bi organizirao danske muzejske zbirke arheoloških materijala te ih je podijelio na manje pod-periode. Tako je neolit u Skandinaviji podijelio na četiri perioda označena brojevima (I-IV) a Nordijsko brončano doba na šest perioda (I-VI). Prvi je ustanovio kako brojni švedski petroglifi datiraju iz Nordijskog brončanog doba, i to tako što je uspoređivao sjekire prikazane na petroglifima s arheološkim nalazima. Također je podržavao Thomsenovu tipologiju brakteata iz perioda Velike seobe naroda.

Koristeći kalendarske datumi iz nedavno dešifriranih hijeroglifa Drevnog Egipta, Montelius je koristio složeni sistem ukršetnog datiranja kroz tipologije i pridružene nalaze kako bi ustanovio apsolutne datume za arheološke nalaze širom Evrope.

Njegove difuzionističke teorije su s vremenom zamijenili složeniji pogledi na kulturnu interakciju ali se njegov sistem pod-podjela još uvijek koristi. Montelius je godine 1917. postao članom Švedske akademije.

Eksterni linkovi uredi