Patuljasti kunić

(Preusmjereno sa stranice Oryctolagus cuniculus)

Patuljasti kunić je vrsta domesticiranog europskog kunića (Oryctolagus cuniculus)..[1]

Patuljasti kunić
Patuljasti kunić na Tasmaniji
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Lagomorpha
Porodica: Leporidae
Rod: Oryctolagus
Lilljeborg, 1873
Vrsta: O. cuniculus
Dvojni naziv
Oryctolagus cuniculus
(Linnaeus, 1758)

Osobine uredi

Uzgajaju se samo kao kućni ljubimci. Imaju iste karakterne osobine kao i ostali domesticirani kunići, s malo više temperamenta. Energični su i osjetljivi (lako ih se može uznemiriti). Mogu biti za kuću i mogu se prilagoditi društvu kućnog psa i mačke, ali i drugih kućnih ljubimaca. Vrlo su fragilne životinje i podložni su stresu. Treba ih razlikovati od zečeva.

Opće karakteristike uredi

Dugi su 34-45 cm. Čistokrvni patuljasti kunići teški su od 500 g do 1400 g; veći pripadnici vrste teže od 1400 g do 1800 g. Žive od 10 do 12 godina.</ref name= Macdonald>

Neke od boja: crna, plava, čokoladna, jorgovan (blijedoljubičasta), čeličnosiva, vidra, srneća, ris, opal, žućkastosmeđa (zagasito), također i bijeli crvenooki (rubin) i plavooki.

Prehrana uredi

Hrane se travom, žitaricama i raznim sočnim zelenilom. Imaju slabiji probavni sustav od svojih većih rođaka i lisnato povrće poput salate i kupusa može im zadati zdravstvene probleme. Veliki udio njihove prehrane čini sijeno, koje je vrlo važno za probavu.

Literatura uredi

  1. Macdonald, D.W.; Barrett , P. (1993.). Mammals of Europe. New Jersey: Princeton University Press. ISBN 0-691-09160-9.