Orod II od Partije

(Preusmjereno sa stranice Orod II)

Orod II od Partije (? - 38. pne.), također poznat kao Hirod Anaridije (Hyrodes Anaridius) bio je partski kralj iz dinastije Arsakida, koji je vladao od 57. pne. do 38. pne. a čiju su vladavinu karakterizirali veliki sukobi s Rimom.

Orod je bio sin kralja Fraata III, koga je ubio zajedno sa bratom Mitridataom III. Braća su podijelila vlast, tako da je Mitridat preuzeo vlast nad Medijom. Međutim, odatle je ubrzo protjeran, ali se godine 55. pne. uz rimsku pomoć pokušao vratiti. Orodov general Surena ga je opkolio, opsjeo i potom zarobio u Seleukiji na Tigrisu.

Orod je poslije morao odbiti još jedan napad - ovaj put od strane rimskog trijumvira Marka Licinija Krasa. Njegovu vojsku je godine 53. pne. u velikoj bitci kod Kare uništio Surena. Parti su potom krenuli u pohod na zapad, kako bi od Rimljana preoteli Siriju, ali je vojnički daroviti Surena na prevaru pogubljen, zato što je Orod smatrao kako njegova popularnost prijeti njegovom prijestolju. Umjesto njega komandu nad trupama je preuzeo njegov sin Pakor, ali njegovu je ofenzivu godine 51. pne. zaustavio Gaj Kasije Longin.

Novu priliku za prodor na zapad su Orodu pružili rimski građanski ratovi, koji su iscrpili i oslabili rimsku državu, pogotovo u istočnim provincijama. Koristeći usluge odmetnutog rimskog generala Kvinta Labijena, Orod je godine 40. pne. pokrenuo veliki pohod, u kome je ispočetka imao velike uspjehe, te pod partsku vlast stavio Siriju, Judeju i skoro cijelu Malu Aziju. Međutim, Rimljani su već sljedeće godine krenuli u protivnapad pod darovitim Publijem Venditijem te povratili najveći dio izgubljenih teritorija. Godine 38. pne. Pakor je ubijen u bitci, što je Oroda teško pogodila. Za nasljednika je imenovao svog sina Fraata IV, ali ga je ovaj iste godine ubio.

Orod je bio oženjen Laodiku, kćer komagenskog kralja Antioha I Teosa i kraljice Izije. Antički izvori ga opisuju kao dobrog poznavatelja i ljubitelja grčke kulture. Prema Plutarhu, prilikom proslave pobjede kod Kare je dao na svom dvoru postaviti predstavu Euripidovih Bakhi, pri čemu mu je kao rekvizit služila Krasova odrezana glava.

Orod II od Partije
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 38. pne.
Prethodi:
Fraat III
Veliki kralj (šah) Partije
57–38. pne.
Slijedi:
Fraat IV

Izvori uredi