Klozetovani, ili „u ormaru”, izrazi su koji se koriste za LGBTQ+ osobe koje nisu otkrile svoju seksualnu orijentaciju ili polni identitet i aspekte istih. Takođe, može se odnositi na osobe koje kriju deo svog identiteta zbog pritiska društva.

U kasnom 20. veku u Americi „klozet” je postao centralna metafora za obuhvatanje istorije i društvene dinamike gej života. Koncept klozetovanosti je neodvojiv od pojma autovanja. Narativ „klozeta” postavlja implicitnu dualnost bivanja unutar ili izvan njega. Oni koji žive „u ormaru” su često stigmatizovani da žive lažne, nesrećne živote.[1] Međutim, iako bi mnogi verovatno želeli da žive autovani život postoje oni koji to ne mogu zbog društvenih, ekonomskih, porodičnih i ličnih posledica te ostaju svesno ili nesvesno klozetovani, odnosno u ormaru. Odluka za autovanjem ostaje duboko lična tema, iako oko toga postoji puno kontraverze.

U 21. veku pojavio se pojam koji se zove „stakleni ormar” i on se koristi za javne ličnosti (političare, poznate) koje su privatno LGBTQ+, ali se u javnoj ulozi ne ponašaju tako (na primer ne izlaze sa osobom istog pola sa kojom su ili ne ulaze u homoseksualne brakove).[2]

Klozetovanje postaje sve više prevaziđeni termin sa tim što homoseksualnost postaje normalizovanija u sve više društava.

Reference uredi

  1. Seidman, Steven; Meeks, Chet; Traschen, Francie (17. 8. 2016). „Beyond the Closet? The Changing Social Meaning of Homosexuality in the United States”. Sexualities 2 (1): 9–34. DOI:10.1177/136346099002001002. 
  2. „The Glass Closet”. www.out.com. 23. 9. 2008.